Kako januar vpliva na voznike? Kot kažejo rezultati raziskave precej slabo!

16. 1. 2023 | Jure Šujica
Deli

Januar je mesec, ki na številne voznike vpliva negativno. A so rešitve in načini, kako se temu izogniti.

Januar velja za najbolj depresiven mesec v letu. Poslovi se namreč decembrsko prešerno vzdušje, zamenjajo pa ga (običajno) turobno vreme, nizke temperature, vrnitev v običajen delovni ritem in tako naprej. Raziskave so že pred časom pokazale, da naj bi vse skupaj doseglo vrh ravno na današnji dan, 16. januarja, ki naj bi veljal za najbolj depresiven dan v letu. Negativno razpoloženje se odraža tudi na cestah.

Rezultati raziskave, ki jo je nedavno v Veliki Britaniji izvedel francoski Citroën, so zanimivi. V raziskavi, izvedeni decembra, je sodelovalo 2000 britanskih voznikov in kar precej voznikov je priznalo, da januarsko vreme oziroma 'januarska otožnost' in razpoloženje nanje vplivata izrazito negativno.

Preberite še: So vaše zimske gume po obdobju toplega vremena sploh še primerne za v sneg? Za vas imamo nekaj nasvetov

Skoraj polovica oziroma 49 odstotkov voznikov je priznalo, da so se v preteklosti že soočali z 'januarsko otožnostjo', ob tem pa jih je dobra tretjina oziroma 34 odstotkov priznalo, da je januar mesec, ki najslabše vpliva na njihovo počutje. Vsak četrti vprašani (oziroma 25 odstotkov voznikov) je ob tem priznal, da bodo na cesti zaradi slabega počutja in razpoloženja pogosteje spregledali morebitne nevarnosti.

„Januarska otožnost je pojav, ki ga poznajo mnogi, vendar obstajajo zdravila za spopadanje s tem občutkom. Obisk prijatelja ali odhod na vožnjo sta hitra in preprosta načina za boj proti žalosti. Citroën je zavezan dobremu počutju svojih strank in si je trdo prizadeval zagotoviti paleto vozil, ki ponuja mirno in spokojno okolje tako za voznika kot za potnike,“ je dejal generalni direktor Citroëna Greg Taylor.

Ob tem pa pri Citroënu opažajo tudi načine, kako izboljšati počutje. Eden izmed njih je vožnja z namenom 'čiščenja' glave, ki se je poslužuje kar 32 odstotkov ljudi. Več kot polovica vprašanih je ob tem kot pozitiven dejavnik izpostavila ogrevanje sedežev, 35 odstotkov pa tudi kakovosten infozabavni sistem. Elementi, ki jih je torej (očitno) vredno izbrati, ko boste kupovali svoj naslednji avtomobil.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja