Kakšne bodo avtomobilske gume v prihodnosti

15. 2. 2016
Deli

Pri Kumhu so ob začetku leta zbrali nekaj zamisli, ki bi lahko vplivale na razvoj avtomobilskih gum prihodnosti.

Si lahko zamislite, da bi se vozili v gumah iz regrata? Seveda ne, a prav to se lahko zgodi, saj v regratu znanstveniki vidijo eno od surovin za okolju prijaznejšo proizvodnjo gum. Podobno je tudi s sojo, saj naj bi njene sestavine poskrbele za boljšo vez silike s preostalimi materiali v avtomobilski gumi, s tem pa tudi za boljši stik tekalne površine s podlago.

V prihodnosti bomo lahko govorili tudi o "elektromagnetnih" gumah. Pri Kumhu so namreč razvili koncept okolju prijaznega dirkalnika z gumami, ki so izdelane iz "elektro aktivnega polimera". Takšne gume se odzivajo na električni tok in s pomočjo elektromagnetov v pestih in platiščih koles lahko glede na razmere na cesti spreminjajo obliko tekalne površine in tako avtomobilu zagotavljajo kar najboljši oprijem. V gume bodo vgrajeni tudi elektronski čipi, ki bodo avtomobilski sistem obveščali o stanju gum in njihovi obrabi in podobnem.

Gume, ki so same zmožne zapolniti poškodbe, so danes že postale vsakdanjost. Kumho je lani na gumah Kumho Majesty Solus predstavil tehnologijo "K-Seal", ki je sposobna zapolniti luknje do premera petih milimetrov.

Študijske gume Maxplo sicer napovedujejo še eno smer v razvoju avtomobilskih gum, saj se s pomočjo blokov na tekalni površini samodejno prilagodijo tako suhim kot tudi zasneženim cestam in vsemu vmes. Na spolzkih podlagah se namreč precej razširijo in s tem povečajo površino stika s podlago in oprijem, na zasneženih in zaledenelih cestah pa za večji oprijem poskrbijo celo z žeblji, ki so sicer skriti v tekalni površini.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja