Kam pospraviti avto, ko preti toča? Tudi za danes popoldne so napovedane nevihte

20. 7. 2023 | Matjaž Korošak
Deli
Kam pospraviti avto, ko preti toča? Tudi za danes popoldne so napovedane nevihte (foto: Profimedia)
Profimedia

Toča je v minulih dneh povzročila ogromno škode. Tukaj je nekaj nasvetov, kako se škodi izogniti tudi v prihodnje.

Parkiranje v garaži je najbolj enostaven in učinkovit ukrep. Toda kaj, ko si tega ne more privoščiti vsak. Zato je smiselno poiskati zavetje v obliki javne garaže, nadstreškov, bencinskih servisov, tudi pod večjimi mostovi …

Seveda – v skladu s prometnimi predpisi. Nikar pa pod krošnje dreves (sploh pa ne večjih), saj je točo skoraj vedno spremljajo močni vetrovi, ki lahko podrejo drevo ali pa vsaj zlomijo vejo. Če nič od tega ni mogoče ali pa je potrebna improvizacija pa je kar nekaj možnosti.

Profimedia

Seveda obstajajo protitočna pregrinjala za avto, ki so precej dobra zaščita pred drobnim in zmerno debelim zrnom toče. V skrajni sili pa bo dobro zaščito nudila tudi stara odeja (debelejša, kot je, bolje je), ki jo z robovi zataknete za vrata. Poleti se v avtu znajdejo tudi večje brisače za na plažo – tudi te so dobra zaščita.

Če nimate nič od tega, so dobri tudi predpražniki v avtomobilu, s katerimi vedno najprej zaščitite najbolj krhke dele – vetrobransko steklo torej in zadnje steklo v avtu. Seveda pa je mogoče vse našteto tudi kombinirati, če imate slučajno višek kartona od embalaže – tudi ta predstavlja odlično zaščito. Posebno še, če gre za suho točo, torej brez dežja.

Nikar ne ustavljajte pod avtocestnimi nadvozi …

Vedno velja, da med vožnjo nujno upočasnite in dva do trikrat povečate varnostno razdaljo ter vklopite meglenke. Če seveda niste na avtocesti, potem poskusite čim prej najti zavetje v obliki javne garaže, nadstreška, mostu … Če pada toča zmerne velikosti med večjim nalivom, potem imate srečo, saj bo voda ublažila udarce. In seveda - pozorno spremljajte promet pred in za seboj!

Na avtocesti (AC) je treba hitrost še bolj zmanjšati, tudi zaradi manjše sile udarca toče, in ravno tako povečati varnostno razdaljo ter vklopiti meglenke. Nikakor in pod nobenim pogojem pa se ne ustavljajte pod nadvozi ali v predorih, saj je to smrtno nevarno! Raje poskusite čim prej in varno zapeljati z AC in najti zavetje, če to ne gre, pa raje zapeljite na počivališče ali na bencinski servis. 

Preberite še: Danes se nam znova obeta (vremenska) huda ura! Tu je nekaj nasvetov, kako avto zaščititi pred točo

BONUS VIDEO: BMW Serije 7 je novo merilo avtomobilskega prestiža in ekscesov – poglejte si tehnološke igračke, s katerimi navdušuje

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol