Kateri so najbolj varni avtomobili leta 2018?

12. 12. 2018 | Jure Šujica
Deli

Kar tri četrtine letos preizkušenih novih avtomobil je dobilo najvišjo oceno pet zvezdic, brez (redkih) razočaranj pa vseeno ni šlo.

Evropska organizacija za preizkušanje varnosti novih avtomobilov Euro NCAP je, kot kaže, za letos zaključila preizkušanje varnosti avtomobilskih novosti. Organizacija je namreč prav danes predstavila rezultate najboljših predstavnikov osebnih avtomobilov v treh posameznih razredih za leto 2018.

V razredu majhnih kompaktnih avtomobilov je prvo mesto osvojil Mercedes-Benz razreda A, ki je hkrati (nekoliko presenetljivo glede na njegovo velikost, kar pa je le dokaz, da so tudi manjši avtomobili na področju varnosti lahko konkurenčni večjim avtomobilom) postal najbolj varen avtomobil, preizkušen v letu 2018. Tako na področju varnosti potnikov v sprednji kakor tudi zadnji vrsti pa varnosti pešcev je prejel več kot 90 odstotkov vseh možnih točk, na področju varnosti voznika in sopotnika kar 96 odstotkov vseh točk.

Zmagovalca v preostalih dveh kategorijah sta medtem Lexus ES in Hyundai Nexo. Prvi je slavil kot skupni zmagovalec v razredu velikih družinskih limuzin, drugi pa v razredu velikih križancev. Omenjena modela sta se sicer na skupni lestvici letošnjih testiranj uvrstila na drugo (Lexus) oziroma deseto mesto (Hyundai), pri čemer se je Lexus najbolj izkazal na področju varnosti pešcev, kjer je dosegel 90 odstotkov vseh možnih točk, Hyundai pa na področju asistenčnih tehnologij, kjer je z 80 odstotki vseh možnih točk dosegel četrto najvišjo oceno.

Večinoma dobre ocene kljub zahtevnejšim testom

»Na začetku leta 2018 smo predstavili nove in še bolj stroge preizkuse, kjer smo posebno pozornost namenili ranljivim udeležencem cestnega prometa. Trije zmagovalci posameznih avtomobilskih razredov jasno dokazujejo, da proizvajalci stremijo k doseganju najvišjih standardov varnosti, preizkusni trki Euro NCAP pa so katalizator, ki poganja vse te ključne spremembe,« je dejal generalni sekretar organizacije, Michiel van Ratingen.

Letos je organizacija sicer preizkusila 19 avtomobilov, pri čemer pa je bila Fiat Panda enaka tisti, preizkušeni leta 2011, trojica Peugeot Rifter, Citroen Berlingo in Opel Combo pa so dobili enako oceno le na podlagi testa enega izmed njih. Pomirjujoče je sicer to, da je bilo izmed vseh preizkušenih vozil kar 15 takih, ki so dosegli najvišjo oceno pet zvezdic. Štiri zvezdice za varnost je poleg omenjene trojice koncerna PSA dobil Ford Tourneo Connect, tri Suzuki Jimny, le eno pa Jeep Wrangler.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"