Kia Naimo

14. 5. 2011
Deli

Kia je v Seulu predstavila študijo električnega avtomobila, ki jo je tam razvila mednarodna skupina Kijinih oblikovalcev.

Imenuje se Naimo, kar menda izhaja iz korejske besedne zveze ne-mo, ki označuje oglato obliko. Študija ima zares precej oglate, a tudi zaobljene karoserijske linije, ki jih razbijajo zaobljeno vetrobransko steklo, asimetrična sončna streha, pikčasta LED-razsvetljava in druge podrobnosti.

Soglasje preprostega in zapletenega v obliki študije menda izhaja iz tradicionalne korejske umetnosti in obrti. Oblikovalci so se zgledovali predvsem po tradicionalni korejski keramiki, ki se kaže tudi v karoserijski barvi žada. Sodobnost po drugi strani izražajo zračne šobe, ki z močnim pihanjem čistijo vetrobransko steklo in nadomeščajo konvencionalne brisalnike, zunanji vzvratni ogledali pa nadomeščata kameri.

Občutke miru in spomina na starodavno rokodelstvo v notranjosti izražajo obloge iz korejskega hrasta in papirja han-ji, sodobnost pa prikazovalniki na zaslonu TOLED iz prosojnih svetlobnih diod in možnost priključitve vsakovrstne zabavne elektronike.

Za pogon skrbi električni motor z močjo 80 kW in navorom 280 Nm, ki se napaja iz litij-polimernih baterij kapacitete 27 kWh, ki omogočajo približno 200 kilometrov vožnje z največjo hitrostjo 150 kilometrov na uro. Hitri polnilnik omogoča 25-minutno polnjenje do 80-odstotne kapacitete, popolno polnjenje pa traja pet ur in pol.