Kia razkrila prenovljenega Sportagea, po novem tudi z lahkim hibridom

23. 5. 2018 | Jure Šujica
Deli

Na evropskih tleh se bo pojavil v juliju, ko bodo znane tudi cene.

Eden od najuspešnejših športnih terencev dobiva prenovljeno podobo. Govorimo seveda o Kii Sportage, ki je lani v Evropi našel več kot 131 tisoč kupcev, kar je v skladu z rastjo povpraševanja po športnih terencih, hkrati pa s tem predstavlja kar četrtino celotne prodaje vozil korejske znamke. Gre torej za izredno pomemben avtomobil, pri katerem mora Kia temeljito premisliti vsako potezo.

Tudi zato je razumljivo, da se oblikovalci niso odločili za pretirane spremembe zunanjosti. Jasno, tigrov nos, kakor so poimenovali zdaj že zaščitni znak vseh svojih vozil, ostaja in je še bolj izrazit. Celoten sprednji odbijač je tako v celoti spremenjen, prav tako zadnji, novi pa so tudi sprednji in zadnji žarometi. Osvežena je paleta 16-, 17- in 18-palčnih platišč, v barvno paleto pa je umeščenih pet novih barv.

Prevetren nabor asistenčnih tehnologij

Bolj pomembne kot zunanje pa so spremembe pod pokrovom motorja. Kia bo ravno v Sportageu predstavila popolnoma nov sistem lahkega hibrida EcoDynamics+, o katerem smo pred dnevi že pisali. Ta bo na voljo v kombinaciji z obstoječim dvolitrskim dizelskim motorjem. V ponudbi mu bosta nato družbo delali še dve različici 1,6-litrskega dizla, šibkejši s 115 'konji' (84 kilovati) in močnejši s 136 'konji' (100 kilovati), ki bo hkrati nadomestil nekoliko večji, 1,7 litrski pogonski agregat.

Druge novosti, ki jih prinaša Sportage, sta še nov in nekoliko večji zaslon informativno-zabavnega zaslona z diagonalo osem palcev in nabor varnostno-asistenčnih tehnologij. Te zajemajo aktivni tempomat, sistem za zaznavanje utrujenosti voznika ter Around View Monitor, sistem kamer na vozilu, ki poustvarijo pogled iz ptičje perspektive, s čimer pomagajo pri manevriranju na območjih, kjer je nekoliko manj prostora.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"