Evropi gredo kitajske subvencije za električna vozila močno v nos. Kakšne so možne posledice preiskave?

5. 10. 2023 | STA
Deli
Evropi gredo kitajske subvencije za električna vozila močno v nos. Kakšne so možne posledice preiskave? (foto: Profimedia)
Profimedia

Če gredo Evropi v nos kitajske subvencije, pa gre Kitajcem v nos evropska preiskava.

Evropska komisija je danes tudi uradno sprožila preiskavo glede kitajskih subvencij za električna vozila, ki jo je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen napovedala septembra. Na podlagi ugotovitev preiskave se bo komisija odločila, ali bo uvedla izravnalne protisubvencijske dajatve na uvoz tovrstnih vozil iz Kitajske.

V preiskavi bodo najprej ugotavljali, ali imajo vrednostne verige električnih vozil na Kitajskem koristi od nezakonitega subvencioniranja in ali to subvencioniranje povzroča ali grozi, da bo povzročilo gospodarsko škodo proizvajalcem tovrstnih vozil v EU, so sporočili iz Bruslja.

Če bi se oboje izkazalo za resnično, bo preiskava proučila verjetne posledice in vpliv ukrepov na uvoznike, uporabnike in potrošnike akumulatorskih električnih vozil v EU, so dodali.

Preiskava bo po zagotovilih komisije potekala v skladu s pravili EU in Svetovne trgovinske organizacije, kar bo vsem zadevnim stranem, vključno s kitajsko vlado in družbami, po pojasnilih Bruslja omogočilo, da predstavijo svoje pripombe, dokaze in argumente.

Po besedah predsednice Evropske komisije von der Leyen ima sektor električnih vozil velik potencial za prihodnjo konkurenčnost Evrope in vodilni položaj zelene industrije.

"Če bomo našli dokaze, da izkrivljanje trga in nelojalna konkurenca ovirata njihova prizadevanja, bomo odločno ukrepali. To bomo storili ob polnem spoštovanju EU in mednarodnih obveznosti, saj se Evropa tako doma kot po svetu drži pravil. Protisubvencijska preiskava bo temeljita, pravična in bo temeljila na dejstvih," so von der Leyen še povzeli v sporočilu za javnost.

Preberite še: Enyaq vRS: zelena mamba bo zdaj še bolj strupena

BONUS VIDEO: Avantgarden, odštekan in udoben: DS 7 izstopa med modernimi SUV-ji

 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol