Knjiga Usodna strast je dobila nadaljevanje

22. 10. 2018 | Jure Šujica
Deli

Na 352 straneh se je avtor Gregor Pavšič posvetil zgodovini relija v Sloveniji in poskušal predstaviti, kaj adrenalina željne posameznike žene v ta šport.

Reli Saturnus letos praznuje 40. obletnico svoje prve izvedbe, hkrati pa velja za najpomembnejšo in svoj čas najpomembnejšo reli preizkušnjo v naših krajih. Čeprav relija na prvotni trasi že nekaj let ni več – reli s tem imenom je zadnja leta potekal tudi v Velenju in Novi Gorici – pa njegov duh še posebno med dirkaško srenjo ostaja še kako živ.

Kar nekaj zaslug za to, da Saturnus še ni in ne bo utonil v pozabo, ima tudi novinar Gregor Pavšič. Ta je namreč leta 2012 izdal knjigo Usodna strast, posvečeno reliju na mednarodni ravni, letos pa je dobila svoje nadaljevanje z naslovom Usodna strast 2. Ta je namreč po dolgotrajnih pripravah v petek, 19. oktobra, naposled le zagledala luč sveta, njen izid pa se je skoraj popolnoma ujel s 40. obletnico omenjenega relija, ki je svoj debi doživel med 14. in 15. oktobrom leta 1978.

Poklon legendam

Na 352 straneh knjige se je Pavšič posvetil reliju v Sloveniji, ki še vedno – pa čeprav na različnih ravneh – navdušuje številne Slovence, tako tiste, ki z avtomobili skozi zahrbtne ovinke lovijo desetinke in stotinke sekunde, kot tiste ob progi in seveda nekdanje dirkače. Med njimi je kar nekaj takšnih, ki so pomagali pri nastanku knjige: Brane Küzmič, Silvan Lulik, Vojko Podobnik, Darko Peljhan, Samo Valant, Andrej Jereb, Aleks Humar, Rok Turk in številni drugi. Ob tem moramo omeniti Romana Kokalja, enega izmed 'krivcev' za organizacijo prvega relija Saturnus leta 1978. Številni izmed njih so se sicer tudi udeležili predstavitve knjige v centru mobilnosti Špan na Brezovici pri Ljubljani.

»Glavni namen knjige je pojasniti, zakaj ta šport kljub neizbežno visokim stroškom, zahtevanemu času in energiji navdušuje toliko ljudi. Tudi dirkači težko pojasnijo, zakaj jih ta adrenalin kot nekakšna nevidna sila priklene nase in drži v tesnem primežu. Avtomobilski šport je nekaj posebnega in tudi z vidika psihologije in medčloveških odnosov zelo kompleksnega. Skupno 15 poglavij te knjige torej odgovarja na številna vprašanja in predvsem tisti bolj laični javnosti poskuša predstaviti lepoto tega športa,« je ob izidu knjige dejal Pavšič.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"