Ko star avtobus postane potujoči dom za štiričlansko družino

Večino dela je lastnik avtodoma opravil kar doma, pri čemer je znanje in ideje za izdelavo nabiral kar preko spletnih forumov.

Ko star avtobus postane potujoči dom za štiričlansko družino (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
15. 9. 2017

Pred kratkim smo že poročali o posameznikih, ki so se odločili svoje življenje iz stanovanja ali hiše preseliti v avtodom, tokrat pa vam predstavljamo nekoliko drugačno zgodbo, ki prihaja iz Nizozemske. Ron Onrust, novinar s področja informacijske tehnologije, se je namreč leta 2011 odločil za nakup 19 let starega dvonadstropnega avtobusa znamke Neoplan in ga predelati v avtodom. Dobrih 5 let in 4.000 delovnih ur kasneje je ta isti avtodom nazaj na ceste zapeljal kot polno opremljeno stanovanje na kolesih, primerno za bivanje štiričlanske družine.

In pa še en video, v katerem je nekoliko bolje predstavljena notranjost vozila:

Kljub razkošnemu bivalnemu prostoru še vedno lahko pelje enajst ljudi

V tem času je avtobus doživel celotno predelavo notranjosti, kjer se sedaj v prvem nadstropju nahaja zakonska postelja, pograd za dve osebi, polno opremljena kopalnica s straniščem, omare za shranjevanje vse prtljage in pa štirje sedeži za potnike tik za vetrobranskim steklom. Spodnji nivo zajema kuhinjo in jedilnico, vsega skupaj pa avtodom še vedno ponuja dovolj prostora za prevoz 11 potnikov. Za potrebe kuhinje in kopalnice ima avtodom vgrajen kar 600-litrski rezervoar za vodo, na voljo pa je električno omrežje, tako z napetostjo 24 kot tudi 230 voltov.

Jure Šujica
foto: Ron Onrust osebni arhiv