Koenigsegg Jesko Absolut naj bi dosegel 531 kilometrov na uro

6. 3. 2020 | Jure Šujica
Deli

Vsaj tako kažejo prvi teoretični izračuni. Kaj pa praksa?

Christian von Koenigsegg je ob nedavni revolucijski različici modela Jesko, Jesko Absolut razkril, da bo to njihov najbolj skrajen avtomobil in da po njem ne bodo izdelali avtomobila, ki bi Absoluta na cesti lahko premagal. Ob tem so bili Švedi precej skrivnosti kar se tiče številk, razkrili so le to, da bo avtomobil ponujal 1600 'konjev' oziroma 1179 kilovatov moči, do te številke pa so prišli po zaslugi dodatne obdelave petlitrskega osemvaljnika z dvema turbopuhaloma.

A medtem ko na praktični preizkus in poskus postavitve hitrostnega rekorda, ki je trenutno v lasti Bugatti Chirona 300+ še čakamo, so na ameriški spletni strani Road and Track pripravili teoretični preizkus zmogljivosti novinca. Ta naj bi bil, upoštevajoč dejavnike, kot so zračni upor in druge omejitve, presegel magično mejo 500 kilometrov na uro. Natančneje, najvišja hitrost Jeska Absolut naj bi znašala kar 531 kilometrov na uro.

A eno je teorija, drugo je praksa. Na izračune o najvišji hitrosti se je namreč odzval tudi Christian von Koenigsegg, ki je dejal, da naj bi bil avtomobil v praksi sposoben doseči le 85 odstotkov te hitrosti. Morda je z izjavo le želel umiriti pričakovanja javnosti pred dejanskim preizkusom. To naj bi se zgodilo še letos, pomislekov v zvezi z njim in z napovedano hitrostjo pa naj ne bi imeli niti pri Michelinu, pri katerem bodo za Jeska izdelovali pnevmatike.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"