Koenigsegg Agera RS je najhitrejši serijski avtomobil na svetu

6. 11. 2017 | Jure Šujica
Deli
Koenigsegg Agera RS je najhitrejši serijski avtomobil na svetu (foto: Koenigsegg)
Koenigsegg

Po tem, ko je premagal Bugatti Chirona v pospeševanju od 0 do 249 milj na uro in zaviranju nazaj na ‘nulo’ je sedaj osvojil še naslov najhitrejšega avtomobila na planetu.

V kategoriji serijskih – čeprav so v nekaterih primerih te serije zelo mahne – super športnih avtomobilov se zadnja leta v samem vrhu, ko je govora o postavljanju rekordov, pojavljajo 3 znamke: Hennessey, Bugatti in Koenigsegg. A zdi se, da so pri slednjem v minulih mesecih vseeno naredili manjšo prednost pred ostalima tekmecema. Kot smo že poročali pred mesecem dni so v novi 'kategoriji' pospeševanja in zaviranja, ki si jo je izmislil Bugatti, slednjega ugnali za kar 5 sekund.

Prejšnji teden, natančneje v soboto, pa so v Las Vegasu uradno osvojili naslov najhitrejšega serijskega avtomobila. Podvig jim je uspel na slabih 18 kilometrov dolgem zaprtem odseku avtoceste med Las Vegasom in Pahrumpom, za test pa so izbrali isti avtomobil, model Agera RS, s katerim so postavili že omenjeni rekord v pospeševanju. Prav tako je za volanom ponovno sedel Niklas Lilja.

Zadnji čas za postavitev rekorda

Avtomobil je v dveh vožnjah (za uradno priznanje rekorda se šteje povprečna hitrost dveh voženj, od točke A do točke in nazaj) dosegel povprečno hitrost 277,9 milj oziroma 444,6 kilometrov na uro. Ob tem je potrebno poudariti, da je bila v prvi vožnji ta hitrost še veliko višja, znašala je namreč kar 456,4 kilometrov na uro. Pred izvajanjem testa je bilo v ekipi precej negotovosti glede pnevmatik – na testu je prisostvoval tudi proizvajalec Michelin – a so rezultati pokazali, da z njimi ni bilo nikakršnih težav.

S tem rezultatom je švedski proizvajalec športnih avtomobilov premagal neuradni Hennesseyjev rekord iz leta 2014 (s prvo generacijo Venoma so namreč dosegli hitrost 433,9 kilometrov na uro, a le v eno smer) in pa Bugattijev rekord iz leta 2010. Takrat so z Veyronom Super Sport dosegli hitrost 432,9 kilometrov na uro. Upamo pa si trditi, da je bil skorajda zadnji čas, da je Koenigsegg napadel naslov najhitrejšega avtomobila na svetu. Bugatti se namreč tega podviga z novim Chironom še ni lotil, Hennessey pa je pred kratkim predstavil avtomobil, ki bi v teoriji lahko dosegel končno hitrost med 290 in 300 miljami na uro, zato je le še vprašanje časa, kdaj se bodo to preverili tudi v praksi.

Jure Šujica
foto: Koenigsegg

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja