Koliko bo Volkswagen namenil za elektrifikacijo? Številka vas bo sezula!

14. 3. 2023 | Gregor Žvab
Deli
Koliko bo Volkswagen namenil za elektrifikacijo? Številka vas bo sezula! (foto: Volkswagen)
Volkswagen

V Wolfsburgu očitno vse stavijo na elektriko. Pa se jim bo izplačalo?

Nemški avtomobilski velikan Volkswagen bo namreč prehodu na električna vozila namenil za skupno 122 milijard evrov naložb, so danes sporočili iz družbe. Posodobili so tudi skupni naložbeni načrt, ki celotno vrednost naložb skupine za obdobje 2023-2027 povečuje za 13 odstotkov na 180 milijard evrov, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

V družbi pričakujejo, da bo leta 2025 na globalni ravni vsako peto prodano vozilo povsem električno. Da bi se lahko uspešno soočili z vse močnejšimi tekmeci na tem področju, nameravajo okrepiti predvsem vlaganja v tovarne baterij in zagotavljanje surovin zanje.

Že v ponedeljek so pri Volkswagnu razkrili, da so za lokacijo svoje prve tovarne baterij v Severni Ameriki izbrali Ontario v Kanadi. Odločitev je sicer podžgala strahove, da bodo obsežne ameriške subvencije številne velike naložbe na področju električne mobilnosti iz Evrope preselile v ZDA.

Volkswagen je lani ustvaril 15,8 milijarde evrov čistega dobička, kar je 2,6 odstotka več kot leto prej. Prihodki skupine so porasli za 12 odstotkov na 279 milijard evrov. Še boljši rezultat so po navedbah družbe preprečile težave v dobavnih verigah in višji stroški.

Preberite še: Kaj bo v sredo iz klobuka potegnil Volkswagen?