Kolumna: Dušan Lukič: Prestižni ali ekološki Frankfurt?

14. 9. 2015
Deli
Kolumna: Dušan Lukič: Prestižni ali ekološki Frankfurt?

Tudi letos bo avtomobilsko leto v Evropi zaznamoval eden od dveh avtomobilskih salonov, ki se izmenjujeta v jesenskem terminu. Letos je na vrsti Frankfurt.

Letos je termin salona za našo redakcijo resnično neposrečen – novinarska dneva sta na sporedu takoj zatem, ko bomo naslednjo številko revije oddali v tiskarno.

A se nismo vdali, zato smo vam že za to številko pripravili izčrpen pregled novosti, ki nas (in morda tudi vas) čakajo tam. Ta hip smo jih našteli več kot 70, pa je seveda jasno, da jih bo še več, saj se bo tu in tam pojavil še kak nenapovedan koncept, kot vedno pa bo veliko tudi manjših, butičnih izdelovalcev, ki bodo svoje novosti razkrili šele na prvi novinarski dan (ali pa celo šele na drugega).

In res zanimivih novosti ne bo manjkalo, od Alfe Giulie, s katero se ta italijanska znamka vrača v razred, v katerem je bila dolgo prisotna (a ne tako zelo uspešna) in za katero se šušlja, da bo v Frankfurtu dobila tudi študijo karavanske različice, pa do Volkswagnovega Tiguana, ki se bo na seznamu njihovih novosti pridružil modelom, ki smo jih letos podrobneje že spoznali. Alfa se bo seveda spopadla z novim A4, veliko novosti pa bodo (seveda, vendarle gre za njihovo domači avtosalon) predstavile vse tri prestižne nemške znamke. Nova BMW-jeva sedmica, osveženi Mercedesov SL pa veliki terenec z oznako GLS Maybach, prenovljeni 911, novi RR Dawn, nove različice Aventadorja, Huracana, Ferrarija 488 in F12, Jaguar XF (no, tega smo že spoznali podrobneje), Maserati Levante in seznam prestižnih novosti še ni končan. Po drugi strani je videti, da bo tokrat manj eko novosti, tu bosta verjetno izstopala le konceptna Porsche Pajun (manjša limuzina z električnim pogonom) in Audijev Q6 e-tron (torej kupejevski križanec s priključnohibridnim pogonom). No ja, zlahka se lahko zgodi, da bo 'na sporedu' še četica hibridnih ali priključnohibridnih različic obstoječih modelov, saj vse več proizvajalcev te v svoje ponudbe obstoječih modelov dodaja brez posebnega pompa. Eno je jasno: v Frankfurtu bo spet zanimivo.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"