Koncern Jaguar-Land Rover pred obsežno prenovo modelne palete

6. 8. 2018 | Jure Šujica
Deli

Načrt naj bi izveden do leta 2024, začel pa ga bo novi Evoque, ki na ceste prihaja prihodnje leto.

Land Rover in Jaguar sta že nekaj časa dve – po zaslugi skupnega lastnika, indijske znamke Tata – zelo povezani znamki. Kljub temu pa se zdi, da je Jaguar vseeno nekoliko bolj dejaven, ko pride do vprašanja predstavitve avtomobilskih novosti. A kot kaže, je čas Land Roverja pred vrati. Znamki namreč po podatkih spletnega portala Autocar napovedujeta številne novosti, pri čemer pa jih bo večina na pokrovu motorja nosilo značko Land Rover.

Land Rover bo svojo ofenzivo začel že prihodnje leto z drugo generacijo modela Evoque. Ta naj bi na ceste zapeljal že na začetku leta 2019, na voljo pa bo tako s klasičnimi motorji kakor tudi v priključnohibridni različici. Ta naj bi z uporabo trivaljnega dizla in 300-voltnega elektromotorja proizvedla zgolj 45 gramov izpustov ogljikovega dioksida na prevožen kilometer, s čimer bi izpolnjeval vse najstrožje ekološke norme, ki bodo začele veljati po letu 2020.

Skoraj 100 novosti

Evoque bo sicer hkrati zadnji avtomobil znamke Land Rover, ki bo na ceste zapeljal še na obstoječi, čeprav izdatno modificirani jekleni platformi. Vsi prihodnji avtomobili znamk Land Rover naj bi namreč skupaj z nekaterimi Jaguarji temeljili na modularni aluminijasti platformi MLA, ki naj bi omogočala  uporabo zadnjega in štirikolesnega pogona, poleg tega pa bo omogočala tudi uporabo lahkih hibridnih, priključnohibridnih in električnih pogonskih sklopov.

Najmanjši športni terenec v ponudbi pa ne bo edina novost britanskega koncerna. Ta naj bi namreč do leta 2024 predstavil kar 99 novih modelov vozil in izpeljank, od tega pa tudi štiri popolnoma nove modele vozil oziroma povratnike. Med njimi vsekakor izstopajo popolnoma novi Land Rover Defender, največji Jaguarjev športni terenec J-Pace in Range Rover 'Allroad' EV, električni SUV, katerega ime sicer še ni znano, na ceste pa naj bi zapeljal po letu 2022.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol