Konec bencinskega turizma na Madžarskem, kjer liter goriva še vedno stane 1,24 evra

26. 5. 2022
Deli
Konec bencinskega turizma na Madžarskem, kjer liter goriva še vedno stane 1,24 evra (foto: Profimedia)
Profimedia

Na Madžarskem bodo od petka zgolj vozniki avtomobilov z madžarskimi registrskimi oznakami lahko točili gorivo po regulirani ceni 480 forintov (1,24 evra) na liter. 

Pri polnjenju rezervoarja vozila s tujo registracijo bo treba plačati tržno ceno, je na novinarski konferenci povedal vodja kabineta madžarskega predsednika vlade Gergely Gulyas.

Ker so cene goriva na Madžarskem najnižje v Evropi, se je turizem z gorivom ob meji povečal, kar ogroža nemoteno oskrbo, je dejal Gulyas.

"Tuji kupci izkoriščajo dejstvo, da lahko Madžarska ohranja cene bencina pri 480 forintih, medtem ko se drugje v Evropi gibljejo od 700 do 900 forintov," je dejal.

Da bi preprečili "zlorabe", bodo lahko na Madžarskem bencin po ceni 480 forintov na liter kupovali le avtomobili z madžarskim potrdilom o registraciji. Drugi bodo morali plačati tržno ceno, je povedal.

Cene goriva so na Madžarskem omejene od 15. novembra lani, in sicer na 480 forintov. Madžarska vlada se je za ukrep odločila, potem ko je letna stopnja inflacija v državi oktobra lani dosegla 6,5 odstotka, kar je največ po letu 2012.

Prodaja goriva na Madžarskem se je v prvem letošnjem četrtletju glede na enako lansko obdobje močno okrepila, kažejo podatki madžarskega naftnega združenja MASZ. Kot glavni razlog so navedli ravno bencinski turizem.

Prodaja bencina se je v prvih treh mesecih leta povečala za 29,5 odstotka na 383 milijonov litrov, dizla pa za 36,7 odstotka na 712 milijonov litrov.

Za točenje goriva na Madžarskem se odloča tudi veliko Slovencev, navaja portal sobota.info. Kot so ugotovili, madžarske bencinske črpalke v precejšnji meri obiskujejo tudi Hrvati. Kot so zapisali, je bilo v začetku maja ob polnjenju 60-litrskega rezervoarja dizla v Sloveniji treba odšteti 111 evrov, na Madžarskem pa slabih 76 evrov.

Tukaj si lahko ogledate aktualne cene goriva v Evropi

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"