SVJ je najhitrejši Lamborghini Aventador do zdaj

25. 8. 2018 | Matija Janežič
Deli

Lamborghini je na avtomobilskem koncu tedna v Montereyu v Kaliforniji predstavil najmočnejšo različico Aventadorja, ki ga označuje s kratico SVJ, v kateri SV pomeni Superveloce, J pa označuje, da je primeren za dirkalno stezo.

Aventador SVJ, ki ga bodo izdelali v 900 primerkih, je že dokazal, da tudi res spada na dirkalno stezo, saj je že osvojil naslov najhitrejšega avtomobila na 20,6 kilometra severne pentlje dirkališča Nürburgring, s katero je opravil v šestih minutah, 44 sekundah in 97 stotinkah sekunde.

Hitro vožnjo seveda omogočajo tehnične lastnosti Aventadorja SVJ z motorjem V12, ki razvije moč 770 'konjev' in navor 720 njutonmetrov. Ker je superšportnik težak le 1.525 kilogramov, kar lahko prevedemo v razmerje med maso in močjo  1,98 kilograma na 'konja', do 100 kilometrov na uro potrebuje le 2,8 sekunde, do 200 pa 8,6 sekunde, pospešuje pa do največje hitrosti, ki presega 350 kilometrov na uro. Temu primerne so tudi zavore, ki ga s 100 kilometrov na uro ustavijo v 30 metrih, lastnostim pa ustrezata tudi aerodinamika in podvozje.

Lamborghini je v Montereyu predstavil tudi posebno serijo Aventadorja SVJ 63m, omejeno na 63 primerkov. Z njo so se spomnili na leto 1963, ko je na cesto zapeljal prvi Lamborghini nasploh. Poleg posebne opreme so pri njem še bolj izdatno uporabili ogljikova vlakna, ki so dobro vidna.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja