To je Lamborghinijevo dokončno slovo od klasičnih 12-valjnikov

7. 2. 2023 | Jure Šujica
Deli

Gre za karakterno povsem različna avtomobila, ki pa imata skupno osnovo.

Na začetku sicer sledi pojasnilo, da se Lamborghini ne poslavlja povsem od 12-valjnikov. Le da ti najverjetneje nikoli ne bodo več edini opravljali samostojne funkcije pogona. Čez nekaj tednov bodo namreč Italijani razkrili svoj prvi hibridni pogonski sklop, kar pomeni, da bo Aventadorjev naslednik po cestah križaril tudi s pomočjo elektrike. In od odhajajoče dobe se bodo pri Lamborghiniju poslovili v velikem slogu.

Tako so včeraj razkrili par unikatnih športnih avtomobilov, ki bosta kot zadnja v osrčju nosila klasična 12-valjna bencinska agregata. V prvem primeru gre za kupe po imenu Invencible, v drugem za roadsterja, ki so mu nadeli ime Auténtica. Oba so sicer oblikovali v studiu Centro Stile pod vodstvom dolgoletnega Lambroghinijevega oblikovalca Mitje Borkerta, pri tem pa so jasno vidni elementi drugih modelov znamke.

Preberite še: Na vrhu Evrope po 14 letih nov najbolje prodajan avtomobil

Ob podrobnostih, ki jasno nakazujejo, da je za osnovo služil Aventador, so tu še recimo sprednji pokrov, povzet po modelu Essenza SCV12, reže pokrova motorja, ki se zgledujejo po tistih iz unikatnega Sesto Elemento, povsod pa kraljujejo prepoznavni šestkotniki. Tako oblikovani so recimo tudi zaključki izpušnih cevi in domiselni trije pari zadnjih luči.

Enaka podoba vozila se nadaljuje tudi v notranjosti, kjer domujeta usnje in alkantara, vsak izmed obeh avtomobilov pa je dobil nekoliko prilagojeno grafično podobo digitalne instrumentne plošče. Pod motornim pokrovom se medtem skriva enak sklop kot v Aventadorju LP-780 Ultimae, zadnji seriji 600 tovrstnih vozil. Gre za 6,5-litrski 12-valjnik, ki bo ponujal 780 'konjev' oziroma 574 kilovatov moči, ta pa bodo na kolesa posredovana preko štirikolesnega pogona in sedemstopenjskega menjalnika.

„Ustvarili smo dva unikatna avtomobila, ki ju zaznamujeta dva različna karakterja, navdahnjena z vonjem po dirkališčih in visokooktanskem gorivu. Medtem ko vstopamo v obdobje hibridizacije, ki jo zajema naša strategija Cor Tauri, je to Lamborghinijev poklon atmosferskim 12-valjnim motorjem v dveh športnikih, ki najbolje zajemata koncept odličnosti in personalizacije,“ je razkril generalni direktor Lamborghinija Stephan Winkelmann.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja