Lamborghini: takšne so njihove želje in načrti v povezavi s klasičnimi motorji

2. 6. 2022 | Jure Šujica
Deli

Vodstvo znamke ob tem poudarja, da je veliko odvisnega tudi od evropskih poslancev.

Današnji dan je v Evropi oziroma v Svetu za promet Evropskega sveta (organa Evropske Unije) pomemben dan na področju za razvoj avtomobilizma in alternativnih virov pogonskih goriv. Države članice bodo namreč med drugim odločale tudi o razvoju sintetičnih goriv.

Preberite še: Pregnan iz Nürburgringa ... zaradi preglasnega izpuha (video)

Svoje načrte o razvoju superšportnih avtomobilov pa so sedaj razkrili tudi pri Lamborghiniju in čeprav je podjetje iz Sant' Agathe v preteklosti že predstavilo en električno gnan prototip, je jasno, da nameravajo tudi v prihodnjih letih oziroma desetletjih ohranjati živ bencinski duh.

V nedavnem intervjuju za italijanski časnik Il Corriere della Sera je tako Stephan Winkelmann, generalni direktor znamke razkril, da nameravajo pri Lamborghiniju tudi v prihodnje proizvajati bencinsko gnane avtomobile. Konkretno naj bi tako tudi po letu 2030 v ponudbi obdržali dva hibridno gnan superšportnika.

Winkelmann se ob tem zanaša predvsem na sintetična goriva (na tem področju je precej dejaven Porsche, sicer še en član koncerna Volkswagen, kamor spada tudi Lamborghini), ki bi jim omogočala, da bi bili njihovi avtomobili v prihodnje bolj prijazni do okolja. Pri tem pa bo veliko vlogo igrala politika.

„Zaenkrat še ne vemo, ali bo na svetu v prihodnjih letih proizvedena dovolj velike količine sintetičnih goriv, da bodo z njimi pokrite zahteve vseh avtomobilskih proizvajalcev. Ključna bo vloga odločevalcev,“ je dejal Nemec.

Takšni načrti sicer niso večje presenečenje, vsaj za ljubitelje znamke. Pri Lamborghiniju so že pred časom napovedali, da bodo 12-valjne motorje v ponudbi zadržali dokler bo le mogoče. Povezan z elektromotorjem naj bi na drugi strani svoje mesto pod motornim pokrovom našel pri nasledniku že upokojenega Aventadorja.

Preberite še: Je voda v gorivu rešitev za dizelske motorje? V Ameriki razkrivajo zanimivo rešitev za dizle