Lamborghinijeva dirkaška specialka še zadnjič pred predstavitvijo napenja mišice (video)

23. 6. 2020 | Jure Šujica
Deli

Svetovna premiera se obeta v prihodnjih tednih.

Lamborghinijevi superšportnikov, pa čeprav ne zaidejo v našo testno floto, kjer bi jih zagotovo bili zelo veseli, se nikoli ne naveličamo. Ravno nasprotno, vsakič znova smo veseli velikih in glasnih 12-valjnikov, od katerih se Italijani nikakor ne želijo in ne nameravajo posloviti prav kmalu. In naslednjega bomo lahko v serijski podobi slišali zelo kmalu, slišimo (in vidimo, a le v zakamuflirani podobi) pa ga lahko že sedaj.

SCV12 ali Squadra Corse je najnovejši Lamborghinijev dirkalnik v pravem pomenu besede. Gre namreč za avtomobil, ki naj bi iz Sant' Agate zapeljal že v prihodnjih tednih, namenjen izključno za uporabo na dirkališču.

Razlogov za to je kar nekaj. Kot izpostavljajo v podjetju bo avtomobil primerljiv vsaj z dirkalniki razreda GT3, saj bo imel pravzaprav še nekoliko bolj učinkovito aerodinamiko, ki bo ponujala več pritiska k tlom, kot pa pri dirkalnikih omenjenega razreda. Tu pa so potem še številne reže za zajem zraka ter celo fiksna stranska okna z majhno režo, ki se odpira nazaj. Šasija je jasno izdelana iz ogljikovih vlaken, a tega smo pri sodobnih Lamborghinijih že vajeni.

In omenjeni motor? Najmočnejši atmosferski 12-valjnik v zgodovini Lamborghinija in avtomobilizma nasploh. 830 'konjev' ali 610 kilovatov bo ponujal, moč pa se bo na kolesa prenašala preko šeststopenjskega sekvenčnega menjalnika. Končna hitrost ob tem ni znana (in verjetno niti ni tako pomembna), zato pa je s strani podjetja potrjeno, da bo do 100 kilometrov na uro z mesta potreboval vsega 2,6 sekunde. In ta zvok...

Koliko denarja bo Lamborghini zahteval za svoj dirkalnik ni znano, prav tako ni jasno, koliko vozil bo izdelanih. So pa na drugi strani v podjetju potrdili, da bodo za njegove kupce pripravil prav posebno izkušnjo, saj bodo postali lahko sodelovali v različnih dirkaških tečajih po različnih svetovnih dirkališčih, ki jih bo vodilpetkratni zmagovalec dirk za 24 ur Le Mansa, Emanuele Pirro.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja