Ni šala: tudi Lamborghini predstavlja svoj prvi električni avtomobil

8. 11. 2017 | Jure Šujica
Deli

Koncept je nastal v sodelovanju z ameriško univerzo MIT, nakazuje pa dolgoročno usmeritev italijanskega podjetja.

Medtem ko večina avtomobilskega sveta iz pričakuje prihod novega SUV-a Urus, ki bo na ceste zapeljal 24 let po zaključku proizvodnje prvega športnega terenca LM002, je Lamborghini predstavil študijo novega športnega avtomobila na električni pogon. Kljub temu, da so Italijani še nedolgo tega izjavili, da nameravajo vztrajati pri izdelavi avtomobilov z V10 in V12 motorji, pa jih očitno vleče tudi v svet električnih avtomobilov.

Nov avtomobil, zaenkrat gre sicer zgolj za študijo, nosi ime Lamborgini Terzo Millenio, narejen pa je bil v sodelovanju z dvema laboratorijema na ameriški univerzi Massachusetts Institute of Technology (MIT). Z njim želi Lamborghini predstaviti tehnologije in dizajn prihodnosti, hkrati pa naj bi avtomobil še vedno obdržal vse sposobnosti, ki jih njihovi avtomobili premorejo danes.

Tehnologija, ki naj bi jo uporabili, je do neke mere v uporabi že danes

V sklopu razvoja prototipa so se osredotočili na pet faktorjev, ki bodo ključni pri razvoju električnega superšportnika v prihodnosti: shranjevanje električne energije, uporaba novih materialov, pogonski sistem, nov dizajn, ki bo še vedno v skladu s smernicami znamke, in pa čustva med vožnjo. Za prva dva faktorja poskrbela že omenjena univerza MIT. Pri tem se bodo opirali na tehnologijo, ki jo že uporabljajo v serijskih avtomobilih, uporabili bodo denimo superprevodnike za prenos električne energije do akumulatorjev, kakršne že pet let uporabljajo v motelu Aventador.

Stefano Domenicalli, predsednik in izvršni direktor znamke Automobili Lamborghini, ob predstavitvi koncepta dodaja, da se je celoten projekt pričel leta že leta 2016. »Sodelovanje univerze MIT z našim oddelkom za raziskave in razvoj predstavlja odlično priložnost za Lamborghini, da počne to, v čemer je vedno blestel: spreminjanju pravil pri izdelavi superšportnih avtomobilov.«

Bomo torej na cestah kmalu videli tako klasične bencinsko gnane kot tudi električne Lamborghinije?

Jure Šujica
foto: Lamborghini

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"