Land Rover ali Bronco: kateri reinkarnirani terenec je boljši? (video)

27. 12. 2021 | Jure Šujica
Deli
Land Rover ali Bronco: kateri reinkarnirani terenec je boljši? (video) - Novice (foto: Youtue: Sam CarLegion)
Youtue: Sam CarLegion

Avtomobila sta se pomerila v vleki vrvi, rezultat dvoboja pa je jasen le na prvi pogled.

Iz Velike Britanije in Združenih držav Amerike sta v minulih letih na ceste zapeljala dva klasična terenca z zgodovino, ki sega več desetletij v preteklost. V prvem primeru gre za Land Defenderja, v drugem pa za Ford Bronca. Oba sta na trgu naletela na zelo dober odziv kupcev, razloge za to pa gre iskati v retro videzu, kombiniranem s terenskimi zmogljivostmi. Toda, kateri izmed njiju je boljši?

Preberite še: Ford Bronco, ki ne pozna pravil

Za to bi bilo najbolj primerno narediti serijo številnih preizkusov, povezanih s terensko vožnjo ali kaj podobnega. Na ameriškem portalu Sam CarLegion pa so se tega lotili nekoliko drugače. Oba avtomobila so namreč preizkusili v dvoboju vlečenja vrvi. Pri tem so uporabili Defenderja P400 s trilitrskim bencinskim šestvaljnikom moči 400 'konjev' (285 kilovatov) ter Bronca Badlands Edition s paketom Sasquatch. Slednjega je poganjal nekoliko šibkejši, 2,7-litrski šestvaljnik z močjo 330 'konjev' ali 246 kilovatov.

Pnevmatike so odločile

Na papirju bi morda pomislil, da bo močnejši Britanec z večjim motorjem v preizkusu zmagal. Vendar pa je bil Američan že serijsko opremljen z zmogljivimi terenskimi pnevmatikami, hkrati pa je dvoboj potekal na makadamu in ne na cesti, kjer bi se Defenderjeve pnevmatike zagotovo nekoliko bolje izkazale.

Oba avtomobila so primerjali v štirih dvobojih, prav vsakič pa je slavil Bronco, najbolj prepričljivo v tretjem poskusu, ko se mu Defender niti pod razno ni mogel upreti in je le nemočno drsel za Broncom. Sta pa ob tem tudi oba voznika ugotovila, da so pnevmatike igrale ključno vlogo. Objektivnega odgovora na to, kateri je boljši tako še naprej ni.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel