Land Rover Defender 130: Preverite kdaj prihaja največji Defender in si oglejte prve uradne fotografije

18. 5. 2022 | Jure Šujica
Deli

Znan je tudi datum, ko bo mogoče oddati naročilo za nakup.

Land Rover Defender je na trgu sedaj prisoten že kar nekaj časa. Prvič smo si ga lahko v živo ogledali že na avtomobilskem salonu v Frankfurtu septembra 2019, do septembra 2021 pa smo uspeli na testu preizkusiti tudi obe do sedaj predstavljeni karoserijski izvedbi, krajšo z oznako 90, tremi vrati in petimi sedeži, ter daljšo z oznako 110, dodatnim parom vrat in sedmimi sedeži. Ob tem pa smo tudi sami po tihem želeli, da bi Land Rover predstavil še večjo izvedbo, kakršna je bila v ponudbi prve generacije.

Preberite še: Test: Land Rover Defender 110 D240 (2020)

Po številnih namigovanjih pa je sedaj britanska znamka naposled razkrila, da Land Rover Defender z oznako 130 vendarle prihaja v ponudbo. In to že prav kmalu. Svetovna premiera je tako napovedana za 31. maj (oziroma čez slaba dva tedna), tedaj pa bodo prodajalci že pričeli tudi z zbiranjem prvih naročil.

Preprosto največji?

Novinec bo v primerjavi z obema manjšima bratoma prinesel precej večjo uporabnost. Od različice 110 bo namreč daljši za kar 342 milimetrov (oziroma 20 palcev) in bo tako dolg natanko 5,1 metra, s čimer bo za 227 milimetrov daljši tudi od najbližjega tekmeca, Mercedes-Benza razred G. Posledično pa bo v kabini ponujal precej več prostora, saj so mu inženirji namenili še tretjo sedežno vrsto, zaradi česar bo na enkrat lahko prevažal do osem oseb.

Poleg kultnega Mercedesovega terenca pa se bo Defender 130 za nove kupce boril proti Audiju Q7, BMW X7, na drugi strani Atlantika pa tudi proti Jeep grand Wagoneerju. Temu primerna naj bi bila tudi njegova cena, ki naj bi bila bistveno višja, kot pri manjših bratih. Kakšna bo, pa bo znano šele čez slaba dva tedna.