Lani je bil najbolj zaželen Ford Focus ST

14. 3. 2013
Deli

V zadnjih treh mesecih lanskega leta so se kupci športnih različic največkrat odločili za Ford Focus ST.

Trenutni časi niso najbolj naklonjeni nakupom športnih, torej po večini dražjih različic. Vseeno je Ford od oktobra do decembra lanskega leta prodal 1984 Focusov ST, s čimer je dosegel kar 44-odstotni tržni delež vseh prodanih športnih kombilimuzin v Evropi. Na drugem mestu se je znašel Volkswagen Golf (33 odstotkov), tretje mesto pa je zasedel Renault Megane RS (12 odstotkov).

Ford Focus ST je bil najbolje prodajana športna kombilimuzina na Danskem, Norveškem, Finskem, Madžarskem, v Švici in v veliki Britaniji, kjer je osvojil tudi laskava naslova 'Best Hot Hatch' revije Auto Express in 'Hot Hatch of the Year' po izboru oddaje Top Gear.

Tretjo generacijo Focusa ST, ki ga poganja 2-litrski turbobencinski motor EcoBoost z 250 'konji'  so v Evropi začeli prodajati poleti 2012. Tako kot osnovbi Focus, je tudi Focus ST globalen športen avto – v Severni Ameriki so ga začeli prodajati lani, v regijah tihomorske Azije pa ga uvajajo letos.

Ford je od uvedbe v Evropi prodal skupno 3819 novih Focusov ST – 74 odstotkov je bilo kombilimuzin in 26 odstotkov karavanov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja