Lebdeča deska zares deluje

7. 8. 2015
Deli

Lexus je junija predstavil lebdečo desko SLIDE, ki deluje s pomočjo tehnologije superprevodnikov, profesionalni deskar Ross McGouran pa je dokazal, da je z njo tudi zares mogoče umetelno deskati.

Kratek video s prikazom Lexusove deske je pod taktirko ustvarjalca dokumentarnih filmov Henryja-Alexa Rubina nastal v barcelonskem skejterskem parku Cubelles.

Lexus je projekt lebdeče deske SLIDE pred letom in pol zastavil v sodelovanju s strokovnjaki za magnetno levitacijo iz ustanov IFW Dresden in Evico GmbH. Ko so v sodelovanju z McGouranom v Dresdnu izvedli vrsto uspešnih laboratorijskih poskusov, so se odločili, da desko preskusijo tudi na resničnem skejterskem poligonu. Poligon v Barceloni so opremili z 200 metri magnetnega traku in izdelali površino za preskus deske, ki se je uspešno dokazala.

Aktivni del deske je sestavljen iz dveh kriostatičnih posod, v katerih so polprevodniki potopljeni v tekoči dušik s temperaturo 197 stopinj pod ničlo, lebdi pa nad podlago, v katero so vgrajeni permanentni magneti. Kot je dejal direktor Evica Dr. Oliver de Hass, je magnetno polje podlage dobesedno zamrznjeno v polprevodnikih v deski, s čimer se vzdržuje razdalja med desko in tlemi. Sila lebdenja je tako močna, da deskarju omogoča, da na njej stoji in celo poskakuje.

McGouran je izkušnjo z lebdečo desko takole opisal: "Deskam že dvajset let, a takole brez trenja se mi je zdelo, da sem se moral naučiti povsem nove veščine, predvsem pri drži in lovljenju ravnotežja. Povsem nova izkušnja je."

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja