Lennonov psihedelični Rolls Royce Phantom V se vrača v London

16. 7. 2017
Deli

V okviru petdesete obletnice slovitega albuma skupine The Beatles Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band bo Rolls Royce v London pripeljal tudi Phantom V z značilnim psihedeličnim vzorcem na karoseriji, ki ga je nekoč imel v lasti John Lennon.

Phantom V, ki je trenutno v lasti muzeja Royal British Columbia Museum v Kanadi, bodo razstavili v okviru razstave "The Great Eight Phantoms", ki jo bo Rolls Royce med 29. julijem in 2. avgustom pripravil v londonskem Bonhamsu.

Lennon je svojega Phantoma V sicer prevzel 3. junija 1965, prav na dan, ko je Edward H White zapustil vesoljsko kapsulo Gemini 4 in se kot prvi Američan sprehodil po vesolju. Kot se je za Beatla spodobilo, je bilo Lennonov Rolls nekaj posebnega, saj je namesto zadnje klopi imel kar francosko posteljo, za udobje pa so skrbeli televizor, telefon, hladilnik in lebdeči gramofon z odličnim zvočnim sistemom.

Lennonu to ni bilo dovolj, zato je aprila 1967, ravno ko so The Betales snemali Sgt. Peppers, avtomobil odpeljal k surreyskemu karoseristu JP Fallonu, kjer so ga s črne prebarvali v živahno rumeno barvo z vzorcem, ki so ga pozneje opisali kot psihedeličnega. Delo so končali 1. junija, nekaj dni pred izidom albuma, zato se je zdel kot del koncepta glasbenega albuma.

Lennon je avtomobil v Evropi uporabljal vse do leta 1969, leta 1970 pa so ga odpeljali v ZDA, kjer so ga poleg Lennona uporabljali tudi drugi rock zvezdniki, med katerimi so bili tudi The Rolling Stones, Bob Dylan in The Moody Blues, leta 1977 pa ga je tedanji lastnik, milijarder Jim Pattison, daroval muzeju v Britanski Kolumbiji.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja