Veste kako pravilno shraniti letne pnevmatike čez zimo? To so napake, ki se jim morate izogniti

26. 11. 2023 | Jure Šujica
Deli

Z ustreznim shranjevanjem boste poskrbeli, da bo guma obdržala obliko in tako tudi spomladi delovala tako dobro kot jeseni, ko ste jo shranili.

To, da je kljub "administrativni zimi" zunaj še vedno lepo in (dovolj) toplo vreme, še ne pomeni, da zimskih pnevmatik ni treba namestiti na avtomobil. Prava zima je namreč lahko oddaljena le nekaj dni in ni več daleč dan, ko bo eno vaših prvih jutranjih opravil drgnjenje zaledenelih stekel na avtu. Zimske pnevmatike prihajajo torej znova v funkcijo. Letni komplet bo treba shraniti za čez zimo. Pa ste to storili pravilno?

Čeprav se morda ne zdi, je pravilna skrb za gume v času, ko te niso nameščene na avtomobilu, vsaj tako pomembna kot takrat, ko se z njimi vozimo. Nekaj nasvetov, kako shraniti gume – letne ali zimske – so pripravili Goodyearovi strokovnjaki, ki poudarjajo, da moramo gume med zimovanjem shraniti v hladen in suh prostor brez sončne svetlobe. Gume prav tako ne smejo priti v stik z mazivi, olji in drugimi agresivnimi tekočinami, ki bi utegnile poškodovati njihovo površino. To moramo pred shranjevanjem očistiti kakršnekoli umazanije in tujkov, ki bi lahko deformirali tekalno površino.

Gume na platiščih shranjujemo drugače kot tiste brez

Shranjevanje gum pa je na drugi strani odvisno tudi od tega, ali smo gume shranili skupaj s platišči ali brez njih. Če ste jih shranili s platišči, je najbolje, da jih obesite na ustrezne nosilce, s čimer boste gumo razbremenili in bo čez zimo obdržala svojo obliko. Če te možnosti nimate, je priporočljivo, da gume položite na bok in drugo na drugo, enkrat mesečno pa jih nato preložite in obrnete vrstni red ter tako razbremenite tisto, ki je na dnu. Vsekakor pa je priporočljivo, da se pred shranjevanjem nekoliko zniža pritisk v gumah.

Kako pravilno shranjevati letne pnevmatike

Kako pravilno shranjevati letne pnevmatike

Goodyear

Povsem drugačna pravila veljajo takrat, ko shranjujete gume, ne da bi bile nameščene na platišča. V tem primeru je edino pravilno, da gume postavite pokončno, saj bi se, če bi jih shranili položno, njihova oblika deformirala. Hkrati je po tem, ko gume shranite, priporočljivo, da jih enkrat na mesec tudi obrnete, saj boste s tem preprečili morebitno spremembo oblike.

Kako pravilno shranjevati letne pnevmatike

Kako pravilno shranjevati letne pnevmatike

Goodyear

Glede na to, da je od menjave gum verjetno minilo le malo časa, svetujemo, da preverite, ali ste se vseh pravil držali. Če se jih niste, vam svetujemo, da to storite, saj boste tako poskrbeli, da bodo pnevmatike delovale optimalno celoten življenjski cikel.

Preberite še: 80 tisočakov za 19 let starega Golfa? Da, ta je vreden toliko!

BONUS VIDEO: Popravni izpit za ‘električnega Golfa’: so pri Volkswagnu odpravili napake?

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu