Lexusova bodoča admiralska ladja na gorivne celice

31. 10. 2015
Deli

Lexus je na avtomobilskem salonu v Tokiu predstavil študijo prestižne limuzine LF-FC, s katero omogoča vpogled v zasnovo in tehnologijo svoje prihodnje admiralske ladje. Napajale jo bodo gorivne celice.

Študiji LF-FC so namenili novo temo Lexusove oblikovne filozofije "L-finesse", ki se izraža v agresivno elegantnih karoserijskih linijah in duhu "grand touringa". Prednjemu delu dominira velika maska z novo zasnovo mreže, ki jo poudarijo še puščičaste dnevne luči v obliki črke "L". Luči izrazito izstopajo tudi na zadku. Karoserija z zasnovo štirivratnega kupeja nakazuje, da avtomobil ni namenjen le avtocestam, ampak tudi podeželskim cestam, eleganci pa podarjajo še 21-palčna aluminijasta kolesna platišča z obroči iz ogljikovih vlaken.

Prostorna kabina naj bi potnike razvajala z udobnim a futurističnim okoljem, vozniku pa je namenjen povsem funkcionalni kokpit. K varnosti pripomorejo tudi tehnologije avtonomne vožnje s spremljanjem prometa in možnostjo predvidevanjem nevarnih situacij in pravočasnega odziva nanje. Zasnova kabine je dvodelna. Zgornji del daje občutek odprtosti in vozniku omogoča, da se nemoteno osredotoči na cesto, z nižjega gledišča pa se zdi, kot da prednji sedeži lebdijo v prostoru. Zadnji sedeži so vsekakor zasnovani za udobje potnikov, ki se pustijo voziti. Avtomobilske naprave je mogoče upravljati tudi brez dotika, pri čemer hologram na konzoli nakazuje, kje sistem zaznava kretnje, s katerimi potniki upravljajo audio sistem ali klimatsko napravo.

V osrčju pogonskega sistema je gorivna celica, ki v osnovi napaja motorja na zadnji premi, a energijo po potrebi pošilja tudi v motorja v pestih prednjih koles. Sistem omogoča natančno razporejanje motorne moči med vsemi štirimi kolesi, zaradi česar se limuzina pohvali s predvidljivimi voznimi lastnostmi in stabilnostjo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja