Lotus Evora posvečen Jimu Clarku bo še teden dni iskal novega lastnika - z malo sreče je lahko tudi vaš

23. 8. 2019 | Jure Šujica
Deli

Srečni nagrajenec bo uradno znan že 29. avgusta, sami pa lahko v žrebu sodelujete na tej spletni strani.

Navkljub relativno kratki karieri avtomobilskega dirkača velja Jim Clark za eno izmed legend Formule 1. Nenazadnje v svoji karieri osvojil dva naslova svetovnega prvaka, ob tem pa na vsega 72 dirkah osvojil kar 25 zmag in 33 najboljših štartnih položajev. Prvi naslov je osvojil leta 1963 in verjetno bi tistemu iz leta 1965 sledil še kakšen, če se ne bi na dirki serije Formula 2 v Nemčiji leta 1968 smrtno ponesrečil.

Povsem na mestu pa je tudi izjava, da je Clark veljal za zaščitni obraz ekip Lotus. Britanskemu moštvu je bil namreč zvest vse do svoje smrti, njihove avtomobile, med katerimi je najbolj izstopal rdeč primerek modela Elan pa je uporabljal tudi za vsakodnevne potrebe. Ko so torej lansko leto, 50 let po Clarkovi smrti pri Lotusu izdelali jubilejni 100.000. avtomobil ­- šlo je za Lotus Evoro GT410 - je bilo jasno, komu bodo primerek posvetili. Sedaj pa bo prav ta avtomobil dobil novega lastnika in kandidatov zanj je precej.

'Srečka' za 23 evrov

Pri Lotusu so se namreč odločili, da bodo omenjen avtomobil, od maja letos oplemenitenega s podpisi vseh dirkačev formule 1, ki so nastopili na veliki nagradi Monaca, uvrstili v glavno nagrado srečelova. Vsak udeleženec bo namreč za vstop v nagradno igro moral vplačati 20 funtov ali slabih 23 evrov, čez slab teden dni, 29. avgusta pa bodo nato pred muzejem Jima Clarka razglasili zmagovalca nagradne igre.

Denar, ki bo zbran do 29. avgusta pa ne bo šel v roke Lotusa, temveč bo romal v roke dobrodelnega sklada, poimenovanega po škotskem dirkaču. Tudi zato bo na predaji avtomobila prisoten častni predsednik sklada, sir Jackie Stewart, ki bo srečnemu izžrebancu najverjetneje predal ključe novega avtomobila. Sicer pa so omenjeni sklad in njegovo delovanje že podprli še nekateri drugi nekdanji dirkači, to so David Coulthard, Allan McNish in pa Dario Franchitti.

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem