Maserati se vrača iz pepela - to so novosti, ki bodo sledile do leta 2023

14. 9. 2020 | Jure Šujica
Deli

Skupaj naj bi na trg prišlo kar 16 novih vozil oziroma različic.

Zdi se, da je italijanska znamka Maserati končno doživela preporod, ki so ga številni ljubitelji (športnih) avtomobilov tako dolgo čakali. V zadnjem obdobju je namreč doživela kar tri svetovne premiere, v sklopu katerih so pri znamki iz Modene predstavili prvi elektrificiran pogonski sklop, namenjen Ghibliju, novo športno linijo Trofeo, minuli teden pa je sledil še povsem nov super športnik, MC20. A kot vse kaže novosti s tem še zdaleč ni konec.

Po odhodu Ferrarija izpod okrilja koncerna FCA je Maserati postal najbolj prestižna znamka znotraj koncerna, ki bo po združitvi s francoskim PSA kmalu postal del večje družbe, poimenovane Stelantis, s čimer si Italijani morda lahko obetajo nekaj več finančnih sredstev. Ne glede na to pa je očitno, da bodo v prihodnjih letih znova poskusili doseči staro slavo.

Po MC20 se nam tako že zelo kmalu obeta predstavitev povsem novega modela, že drugega križanca v modelni paleti, ki bo nosil ime Grecale. Gre za manjšega brata obstoječega Levanteja, ki si bo platformo delil z Alfa Romeo Stelvio, na trgu pa bo, tako kot hibridni Levante, na voljo v prihodnjem letu.

Čas za individualizacijo

Glavnina novosti pa bo nato po poročanju portala Motor1 sledila v letu kasneje. Takrat naj bi se namreč po nekajletni odsotnosti na ceste vrnila oba potovalnika, GranTurismo in pa GranCabrio, ki ju je Maserati začasno upokojil lansko leto, na voljo pa naj bi bila – tako kot MC20 – tudi v električni obliki. Istega leta naj bi na ceste zapeljal tudi MC20 Spider.

Dokončna prenova znamke bo naposled sledila leta 2023 s prihodom nove generacije modelov Quattroport in Levante. Tudi ta dvojica bo na voljo z električnim pogonom, kar pomeni, da bo z izjemo Ghiblija izključno električni pogon na voljo prav v vseh modelih italijanske znamke.

Preobrazbo oziroma spremembe pa bo Maserati doživel tudi na drugih področjih. Tako je na primer že doživel popolno prenovo več kot 80 let stare tovarne Viare Ciro Menotti, kot novost v ponudbi pa bo kupcem omogočil storitev Fuoriserie, v sklopu katere si bodo kupci lahko po svojih željah izbrali barvo kasroserije, oblazinjena in pa druge dodatke ter tako ustvarili resnično unikatne avtomobile.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"