Nemško sodstvo zaustavilo gradnjo nove tovarne podjetja Tesla, tu je razlog

8. 12. 2020 | Jure Šujica
Deli

Zadnji razlog za zaustavitev gradnje se skriva v gozdu, ki naj bi ga posekali za namen dokončanja tovarne.

Ameriški poslovnež in milijarder, Elon Musk si je že pred časom za prvo državo, v kateri bo postavil svojo tovarno električnih avtomobilov znamke Tesla v Evropi, tako imenovano Gigafactory izbral Nemčijo. Že vse od začetka gradnje pa se v državi, ki velja za največjo proizvajalko osebnih avtomobiloov v Evropi srečuje z najrazličnejšimi težavami, pogosto povezanimi z okoljem, v katerem gradi tovarno. Takšen je tudi zadnji.

Nova tovarna, ki bo stala v mestu Gruenheide, nedaleč stran od Berlina naj bi s proizvodnjo novega Modela Y pričela prvega julija prihodnje leto, vendar pa je vse večja verjetnost, da bo moral Musk ta rok zamakniti dlje v prihodnost. Področje, na katerem bo stala nova tovarna je bilo namreč pred začetkom gradnje gosto posejano z gozdom, med čiščenjem zemljišča – zaradi izsekavanja gozda se je na Muska se je v preteklosti že usul plaz kritik – pa so sedaj naleteli še na eno nenavadno oviro – speče kače.

Nova v vrsti zamud

Po poročanju tiskovne agencije Reuters se namreč na omenjenem področju zadržuje večje število kač vrste smokulja, ki tam preživijo zimo ali bolje rečeno v stanju hibernacije dočakajo toplejše mesece. Nemški pravosodni organi so zato Musku že prepovedali nadaljnje čiščenje gozda, saj bi posegi lahko resno ogrozili življenjski prostor plazilcev, hkrati pa še danes načrtujejo sestanek s predstavniki podjetja in lokalno agencijo za zaščito okolja, na katerem naj bi Tesla predstavila predlog za rešitev nastale situacije.

Nad gradnjo tovarne sicer že od samega začetka v oktobru letos niso navdušeni niti lokalni prebivalci. Tedaj je bilo v osmih dneh podjetju predstavljenih kar 414 pripomb in kritik s strani prebivalcev in nasprotnikov projekta, pri čemer je bil velik del pritožb naslovljen na velikansko porabo vode, ki naj bi jo zahtevala proizvodnja baterijskih celic. V odgovor na to so pri Tesli napovedali, da bodo porabo iz predvidenih 3,3 milijona kubičnih metrov na leto zmanjšali na 1,4 milijona litrov letno. Kakšen bo odziv na zadnji zaplet pa bomo verjetno izvedeli že v kratkem.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"