Mazda praznuje 50 milijonov proizvedenih vozil

29. 5. 2018 | Jure Šujica
Deli

Znamka je svojo pot v avtomobilskem svetu začela s proizvodnjo manjših tovornjakov, v prihodnosti pa bodo še naprej največje pozornosti deležni športni terenci.

Na Japonskem praznujejo. Eden od najstarejših avtomobilskih proizvajalcev v deželi vzhajajočega sonca, Mazda, je namreč pred dvema tednoma, 15. maja, praznoval spoštljiv jubilej. Iz proizvodnih dvoran je namreč zapeljal 50-milijonti avtomobil, mejnik pa so dosegli 86 let in sedem mesecev po tem, ko je iz tovarne v Hirošimi zapeljal prvi trikolesni tovornjak.

O zgodovini Mazde smo v tedenski rubriki Zgodovina avtomobilskih znamk pred časom že pisali, zato le na hitro ponovimo pomembne podrobnosti. Leta 1920 ustanovljeno podjetje je začelo delovati januarja 1920, sprva pa je proizvajalo strojno orodje za različne japonske tovarne. Zaradi slabih poslovnih rezultatov pa se je leta 1931 preusmerilo v proizvodnjo lahkih tovornih vozil. Prvi avtomobil, model R 360, je na cesto zapeljal leta 1960, znamka, pred tem znana pod imenom Toyo Kogyo Corporation, pa je svoje sedanje ime prevzela leta 1984.

»Mazda je proizvodnjo avtomobilov začela pred 86 leti, zdaj pa smo na Japonskem dosegli proizvodnjo 50 milijonov avtomobilov. Tudi če bi na leto proizvajali milijon avtomobilov, bi za dosego tega mejnika potrebovali 50 let, kar le potrjuje, kako dolga je zgodovina Mazde,« je na slovesnosti ob jubileju dejal generalni direktor znamke Masamichi Kogai. »Mazda bo še naprej na različne načine krepila svojo moč. Tovarni v Hofuju in Hirošimi se bosta še naprej razvijali in ostali matični tovarni, iz katerih se bodo znanje in inovacije širili v druge tovarne po svetu.«

Mazda sicer letos načrtuje skupno proizvodnjo 1,66 milijona avtomobilov, do marca leta 2024 pa naj bi ta številka narasla na dva milijona avtomobilov na leto.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol