McLaren bo do leta 2025 predstavil kar 18 novih modelov

13. 7. 2018 | Jure Šujica
Deli

Med njimi bo sledila tudi nova generacija modela P1, vsi avtomobili pa bodo lahko opremljeni s hibridnim pogonskim sklopom.

Pred dvema dnevoma je britanski avtomobilski proizvajalec McLaren razkril novega in visoko zmogljivega – hkrati pa tudi precej ekskluzivnega – športnika, ki ga je poimenoval 600LT. Kot kaže, pa je 600LT le del novosti, ki jih pripravlja proizvajalec iz Wokinga, ki trenutno velja za najhitreje rastočega na področju športnih vozil v Veliki Britaniji. Kopico novosti je namreč McLaren predstavil v načrtu Track25, ki naj bi ga uresničili do leta 2025, skupna vrednost investicij pa znaša kar 1,2 milijarde funtov oziroma 1,36 milijarde evrov.

Načrti podjetja so nedvomno velikopotezni. Znamka namreč namerava v naslednjih sedmih letih predstaviti kar 18 novih modelov oziroma (vsaj) izpeljank iz obstoječe modelne palete. Med njimi bo tudi naslednja generacija enega izmed prelomnih modelov, P1, ki je v McLarnovo ponudbo prvič pripeljal hibridni pogonski sklop. In čeprav pri McLarnu trenutno (vsaj po nedavnih izjavah) še niso naklonjeni proizvodnji izključno električnih avtomobilov, novi načrt predvideva vgradnjo hibridnih pogonskih sklopov v prav vse modele znamke. O kakšni stopnji hibridizacije sicer razmišljajo pri McLarnu, ni znano, so pa razkrili namero o razvoju sistema, ki bi ob visoki motorni moči avtomobilu omogočal do 30 minut avtonomije na dirkališču.

V načrtu tudi občutno povečanje proizvodnje

»Vsi pri McLarnu ostajamo zavezani k cilju razvijanja in izdelovanja najboljših avtomobilov na svetu, namenjenih pravim voznikom. A v pravem McLarnovem duhu želimo rasti še naprej in 18 novih modelov, vključno z modelom P1, ter vložek v višini 1,2 milijarde evrov so nesporen dokaz tega. Smo prestižna avtomobilska znamka, zavezana k vlaganju v inovacije, najsi bo govora o razvoju školjk iz ogljikovih vlaken v našem novem, 50 milijonov funtov vrednem centru, hibridizaciji celotne flote motorjev do leta 2025 ali splavitvi tehnologij, ki še izboljšajo lastniško in vozniško izkušnjo,« je dejal Mike Flewitt, generalni direktor podjetja McLaren Automotive.

Revolucija v modelni paleti pa bo prinesla tudi občutno povečanje proizvodnje. Do sredine naslednjega desetletja naj bi tako na letni ravni izdelali okoli 6.000 vozil, kar je 75 odstotkov več kot danes, s čimer bi se hkrati približali proizvodnji, kot jo na primer beleži Lamborghini. Ob tem naj bi se razširila tudi prodajna mreža, saj naj bi na 'več kot 26 trgih', na kolikor so prisotni trenutno, odprli še številne nove prodajalne. Število teh naj bi tako naraslo na 100, kljub temu pa naj bi proizvodnja še naprej ostala v Veliki Britaniji.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"