McLaren prodaja sedež podjetja

11. 9. 2020 | Jure Šujica
Deli

Razlog za prodajo je finančna izguba, ki jo je povzročil koronavirus.

Posledice izbruha Covida-19 avtomobilski proizvajalci že in jih bodo čutili še dolgo. Avtomobilska industrija je pravzaprav eden izmed tistih sektorjev, ki bo kot vse kaže utrpel največjo škodo, analitiki pa manjšim in specializiranim podjetjem, dobaviteljem komponent napovedujejo tudi propad. Na udaru ter pred pomembnimi odločitvami pa so se znašla tudi nekatera nekoliko večja podjetja, kot je britanski McLaren.

Proizvajalec luksuznih športnih avtomobilov sicer resda sodi med manjše avtomobilske znamke, ki pa vseeno sam skrbi za izdelavo in razvoj svojih avtomobilov ter tudi pogonskih sklopov. Vsi ti procesi se odvijajo v modernem kompleksu v britanskem Wokingu nedaleč stran od Londona. A omenjeni kompleks bo kot kaže kmalu dobil novega lastnika. Pri McLarnu so se namreč po poročanju britanskega portala Sky News celoten kompleks treh stavb, zgrajen leta 2004 prodajo.

Prostorov vendarle ne bodo zapustili

Okroglih 200 milijonov funtov ali 216 milijonov evrov je znesek, ki ga podjetje (neuradno) pričakuje s strani novega kupca, ki se pa zaenkrat še ni pojavil. Na ta način bi podjetje nekoliko omililo trenutno situacijo, zaradi katere so si morali v minulih mesecih že najeti za več sto milijonov funtov kreditov, hkrati pa je v mesecu maju delo izgubilo 1.200 ljudi.

Čeprav McLaren prodaja glavne prostore, pa to zanje vseeno ne bo prineslo večjih sprememb. Eden izmed temeljev prodajne pogodbe je ta, da bo podjetje tudi v prihodnjih letih objekte še naprej uporabljalo za svojo dejavnost, za kar pa bo seveda plačevalo najemnino.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja