Združitev avtomobila in motocikla v računalniški igri Gran Turismo: McLaren Ultimate Vision

21. 9. 2017
Deli

McLarnov najnovejši superšportnik bo namreč 'oživel' le v najnovejši izdaji računalniške igre Gran Turismo.

Nov McLarnov avtomobil, kateri je nastal na pobudo Kazunorija Yamauchija, predsednika podjeta Polyphony Digital in hkrati tudi avtorja koncepta, je (kljub dejstvu, da gre zgolj za navidezno resničen avtomobil, ki v realnosti ne bo zapeljal na cesto) vseeno zelo zanimiv, saj prikazuje smernice in nekatere tehnologije, ki naj bi jih angleški proizvajalec avtomobilov v svojih izdelkih začel uporabljati po letu 2030.

Ena izmed najbolj zanimivih rešitev se pojavlja v kabini avtomobila. Gre namreč za enosedežni dirkalnik, v katerem je položaj voznika pričakovano na sredini, vendar pa avtomobil nima klasičnega sedeža. Voznik bolj kot ne leži v kabini, podobno kot na motorju.

Po besedah Roba Melivilla, direktorja za oblikovanje pri McLarnu, so na ta način 'vozniku' želel ustvariti najboljšo vozniško izkušnjo. Nov položaj za volanom, kjer ima voznik glavo tik za vetrobranskim steklom in nad prednjo osjo, naj bi namreč omogočal, da voznik kar najhitreje vidi vrh ovinka in tako določi idealno linijo, po kateri mora odpeljati ovinek.

kabina

Združitev avtomobila in motorja

Druga zanimiva ideja, ki se pojavlja na prototipu, so aerodinamični dodatki. Namesto dodatnih krilc (eno se sicer nahaja na zadku avtomobila) so po površini karoserije razporejene dodatne odprtine, skozi katere v stanju, ko so odprte, steče zrak in pomaga pri boljši stabilnosti vozila. Na ta način avto ohranja čistejši videz, hkrati pa je zaradi manjšega števila premičnih delov tovrstne rešitve tudi lažje izdelati v realnem svetu.

Omeniti pa vsekakor velja tudi motor. Avtomobil bo opremljen s 4-litrskim V8 motorjem z dvema turbinama, ki bo poganjal le zadnji kolesni par. Spredaj mu bosta namreč (pričakovano) pomagala dva elektromotorja. Skupna moč vozila bo tako 1.150 'konjev', navor pa bo znašal 1.275 Nm. Ob tem je potrebno dodati, da ima avtomobil, kot je pri McLarnu v navadi, šasijo narejeno iz ogljikovih vlaken, zaradi česar bo teža vozila zgolj 1.000 kilogramov.

Novinca bo možno prvič zapeljati po virtualnih dirkališčih 17. oktobra, ko bo v prodajo prišla najnovejša izdaja računalniške igre Gran Turismo z dodatkom Sport. Vsaj na začetku bo igra na voljo zgolj za konzolo Playstation 4, igralci pa bodo lahko izbirali med sedemnajstimi dirkališči, tudi slavnim Nürburgringom, Ultimate Visionu pa bosta v McLarnovi floti družbo delala še modela 650S coupe in 650S GT3.

Jure Šujica

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja