Mercedes-Benz Concept A-Class

13. 5. 2011
Deli

Daimler-Benz je na avtomobilskem salonu v Šanghaju nastopil s študijo Mercedes-Benz Concept A-Class, ki napoveduje tudi nova Mercedes-Benza razreda A in B.

V nasprotju z Mercedesovima sedanjima malčkoma študija, ki oblikovne poteze nekoliko vleče tudi iz študije F 800 Style, napoveduje premik k bolj nizkim karoserijskim oblikam z dolgim motornim prostorom in nizkimi bočnimi stekli.

Za sprednji del sta značilna predvsem vpadljiva maska hladilnika in zračnik na odbijaču, kjer veliko Mercedesovo zvezdo obkroža množica srebrnih pik na črni podlagi, ki delujejo kot zvezdno nebo, podobna tema pa se ponovi tudi na žarometih in platiščih koles. Dnevne luči so sicer sestavljene iz 90 optičnih vlaken z aluminijastimi obroči v obliki kril. Izboklina nad prednjim blatnikom se elegantno upogne navzdol, nad zadnjim pa se izrazito dvigne navzgor in poudari kupejevski značaj zadka.

V notranjosti izstopa ureditev kokpita v obliki letalskega krila z rdeče osvetljenimi instrumenti in odprtinami zračenja, ki spominjajo na šobe letalskih motorjev, letalska tematika pa se nadaljuje tudi na sredinski konzoli. V nadzorni koncept študije je popolnoma vključena tudi uporaba pametnega telefona, katerega aplikacije je mogoče upravljati tudi prek modula COMAND Online, za komunikacijo z voznikom pa skrbi rdeče obarvani zaslon v tridimenzionalni tehniki. Za varnost sicer skrbi tudi radarski sistem za opozarjanje pred trki.

Elementi notranjosti so prevlečeni tudi z raztegljivo prosojno tkanino, ki omogoča vpogled v bionsko celično strukturo elementov. Za pogon je poskrbljeno s štirivaljnim bencinskim motorjem nove serije M270, ki so ga razvili za prečno vgradnjo ter opremili z neposrednim vbrizgavanjem goriva in s turbopuhalom, ki mu omogočata veliko moč ob majhni porabi goriva. Študija Concept A-Class je opremljena z dvolitrsko različico motorja, ki razvije največjo moč 155 kW, in menjalnikom z dvojno sklopko.

Kot že rečeno, Daimler-Benz s študijo napoveduje novi generaciji Mercedes-Benzov razreda A in B. Mercedesa razreda B si bomo menda lahko že jeseni ogledali na avtomobilskem salonu v Frankfurtu, novi razred A pa bo na ceste zapeljal prihodnje leto.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja