Mercedes-Benz razred X kot bivalnik ali premična kuhinja

9. 1. 2018 | Jure Šujica
Deli

Mercedes je pripravil rešitev tako za večdnevni oddih ali udobno kampiranje čez vikend. 

Mercedes-Benz si je s predstavitvijo razreda X odprl vrata v zadnje čase vse bolj priljubljen razred 'pick-upov'. Omenjeni avtomobili so namreč po zaslugi višje oddaljenosti od tal in velikega kesona vse bolj priljubljena opcija za nadgradnjo v bivalnike. Svoji rešitvi na tem področju je zato v sodelovanju z nemškima strokovnjakoma za avtodome, podjetjema Tischer in VanEssa, predstavitvi le-teh pa bosta potekali na salonu Caravan, Motor, Touristik (CMT), ki bo potekal med 13. in 21. januarjem v Stuttgartu.

K izdelavi obeh konceptov je podjetje spodbudil podatek, da je bilo v Nemčiji zgolj v prvih desetih mesecih leta 2017 prvič registriranih 38.000 najrazličnejših novih avtodomov, kar je približno 5.000 več, kot v enakem obdobju leta 2016. Z večanjem zanimanja za avtodome pa se večajo tudi zahteve kupcev, ki se z njimi odpravljajo v različne odročne kraje, pa tudi na brezpotja. Ravno na tovrstne kupce pa cilja tudi Mercedes, ki jim ob tem obljublja še obilico udobja.

Od potujoče kuhinje do avtodoma

Prva rešitev, ki jo bo Mercedes predstavil je pravzaprav že končan izdelek, gre pa za snemljivo nadgradnjo, ki kljub kompaktnim dimenzijam ponuja skoraj dva metra stojne višine in pa 1,5 metra široko dvojno ležišče. V posteljo se lahko spremenijo tudi tri sedišča pod njo, kuharju pa je namenjen štedilnik s tremi plinskimi kuhalnimi mesti. V bivalnik sta vključena še tuš kabina in stranišče, po zaslugi 'sendvič' konstrukcije pa bivalnik ponuja tudi odlično izolacijo.

Druga rešitev, ki je zaenkrat še v konceptni fazi, pa je rezultat sodelovanja z nemškim specialistom za izdelavo kuhinj, podjetjem VanEssa. Skupaj so namreč pripravili 250 kilogramov težak modul, ki se ga namesti v keson vozila, pred uporabo pa se na vgrajenih vodilih enostavno zapelje ven. V modul je jasno vgrajen kuhalnik, poleg tega pa tudi hladilnik, pomivalno korito in prostor za shrambo posode ter drugih kuhinjskih pripomočkov. Poskrbljeno je tudi za zaščito modula med vožnjo, preko kesona so namreč namestili lesen pokrov, narejen iz tikovine, materiala, ki ga najpogosteje najdemo na jadrnicah in drugih plovilih.

Obema novostma se bo na salonu pridružila še celotna družina posebnih izdaj vozil Marco Polo, Mercedes Benzov razreda V, predelanih v avtodome, katerim je skupen nov in izboljšan avdio sistem proizvajalca Jehnert.

Jure Šujica
Foto: Newspress