Mercedes-Benz SL se s prihodnjim letom vrača v preteklost

27. 8. 2020 | Jure Šujica
Deli

Za proizvodnjo naj bi bil nared prihodnje leto, že sedaj pa je jasno, da bo povzel nekaj elementov izvirnika.

Razred kabrioletov je bil v zadnjem obdobju močno osiromašen, prihod vsakega novinca pa je za avtomobilske hedoniste (z nekaj več evri pod palcem) že skoraj praznik. In medtem, ko je Mercedes-Benz nedolgo tega ukinil pionirja vseh kabrioletov s trdo streho, model SLK,  je sedaj jasno, da je prihod nove generacije tistega, ki je v njihovi ponudbi najdlje, tik pred vrati. Iz Stuttgarta namreč prihajajo že prve fotografije novinca, skritega pod maskirno folijo, pojavljajo pa se tudi prve podrobnosti o tem, kaj skriva.

Osem let po prihodu aktualne generacije modela SL se tako za prihod na trg pripravlja že sedma ponovitev kultnega kupeja, ki nastaja že od leta 1955, ob tem pa prinaša kar nekaj pomembnih novosti. Prva in najbolj opazna je zagotovo vrnitev klasične platnene strehe, od katere se je SL ločil v svoji peti generaciji, ki je luč sveta uzrla leta 2001. Na to nenazadnje nakazuje tudi tekstilna prevleka, pod katero se skriva omenjena 'novost', s katero najbolj klanja izvirniku.

Hibrid tudi za novinca

Zgornje dejstvo sicer ni nikakršno naključje, saj naj bi se inženirji pri snovanju novinca želeli pokloniti izvirniku, kljub temu pa naj bi vseboval pomembno novost. Če je verjeti govoricam bo prihajajoči SL namreč prvi v vrsti, ki bo ob nakupu ponujal možnost naročila z dvema oziroma štirimi sedeži.

Za razvoj novinca je sicer zadolžen Mercedesov hišni oddelek za športne avtomobile AMG, zaradi česar ni naključje, da je iz tehničnega vidika zelo blizu AMG GT-ju, zaradi česar je pod motornim pokrovom moč pričakovati podobne ali enake pogonske sklope. Med drugim naj bi se v ponudbi znaša izvedba SL43 z zadnjim pogonom in pa SL73 s hibridiziranim štirilitrskim V8 motorjem, ki že nekaj časa predstavlja osnovo za najbolj športne Mercedese.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"