Mercedes potrdil še drugi rekord na Nurburgringu v dveh tednih (video)

18. 11. 2020 | Jure Šujica
Deli

V svojih vrstah imajo poslej najhitrejši serijski avtomobil na omenjenem dirkališču.

Pred le tednom dni so pri Mercedesu objavili vest, da je njihov štirivratni kupe AMG GT postal najhitrejši štirivratni avtomobil na dirkališču Nurburgring. Ob tem smo zapisali, da naj bi najstarejši avtomobilski proizvajalec na svetu sočasno postavil tudi absolutni rekord med vsemi serijskimi avtomobili. In nismo se motili. Danes so pri Mercedesu to novico v sporočilu za javnost objavili tudi uradno.

Dobri dve leti je trajalo, preden je iz prestola najhitrejšega katerikoli avtomobil izrinil Lamborghini Aventadorja SVJ, to pa je uspelo poleti predstavljenemu Mercedes-Benzu AMG GT Black series. Kot je znano gre za najhitrejšo (najvišja hitrost znaša 325 kilometrov na uro), s 730 'konji' (537 kilovati) najmočnejšo, hkrati pa tudi najbolj dirkaško orientirano različico športnika, ki pa je še vedno homologirana za cestno rabo.

Razlika med časoma obeh avtomobilov pa seveda ni ravno velika. Lamborghini je pred dvema letoma s progo v Zelenem peklu opravil v asu 6:44.97, Mercedes pa je za 20.6 kilometrov dolg krog potreboval le dobro sekundo manj. Njegov čas je namreč znašal 6:43.616 – z daljšo različico kroga je potreboval še približno pet sekund več – voznik, ki mu je uspel podvig pa je Mercedesov dirkač v razredu GT3, Maro Engel.

»To je bila resnično impresivna vožnja,« je dejal Maro po končanem testu. »S hitrostmi do 270 kilometrov na uro na odseku Kesselchen in precej preko 300 kilometrov na uro na ravnini Döttinger Höhe je ta avtomobil precej hitrejši od mojega dirkalnika razreda GT3. Naposled prepeljati progo v času 6:48.047 (čas daljšega kroga) s serijskim avtomobilom in v takšnih razmerah je neverjetno. Tako kot GT3 dirkalnik ima namreč tudi GT Black series različne možnosti nastavitev, zaradi česar je bil avtomobil pripravljen povsem po mojih željah.«

Če je bil GT 63S 4 door coupe malenkost prilagojen za postavitev rekorda, pa je bil GT Black series, s katerim je Engel postavil rekord povsem serijski. To pomeni, da je imel v kabini nameščene enake sedeže in enako varnostno kletko, celo obut je bil v enake Michelinove pnevmatike Pilot Sport Cup 2 R MO, na kar so pri Mercedesu še posebej ponosni.

Z zadnjim rekordom ima Mercedes-Benz v lasti na slovitem dirkališču v rokah dva rekorda in sicer med najhitrejšimi limuzinami ter v razredu serijskih avtomobilov. Vsekakor pa bo na drugi strani zanimivo videt, kakšen čas bo postavil AMG-One. Mu bo uspelo izboljšati čas absolutnega rekorderja, Porscheja 919 EVO? Ta namreč znaša 5:19.54.