Mercedes prepovedal preprodajanje športnikov Project One

3. 8. 2018 | Jure Šujica
Deli

Podjetje iz Stuttgarta budno spremlja trg rabljenih avtomobilov, morebitni preprodajalci pa bi lahko ostali brez svojega vozila.

Trg prestižnih superšportnih avtomobilov cveti. Tako rabljena kakor nova vozila se prodajajo za med, še posebno v primerih, ko povpraševanje po posameznem tipu avtomobila presega ponudbo, vozila pa so na voljo le srečnim posameznikom, ki jih avtomobilski proizvajalec izbere sam. Ti znajo svojo srečo na drugi strani obrniti v svojo korist in avtomobil hitro preprodati naprej, seveda za precej višji znesek, kot so za avtomobil odšteli sami.

Prav to se kar nekako pričakovano dogaja tudi v primeru Mercedesovega superšportnika Project One, ki je kot prototip luč sveta ugledal lani, prvi primerki pa naj bi v roke kupcev prišli v letu 2019. Le 275 bo primerkov vozila, ki bo iz 1,6-litrskega motorja V6 in dveh elektromotorjev iztisnil okroglih 1.000 'konjev' oziroma 735 kilovatov moči – pogonski sklop izvira iz dirkalnikov formule 1 – zanj pa je bilo treba odšteti 2,7 milijona dolarjev, kar, preračunano v nam bolj domačo valuto, nanese na dobrega 2,33 milijona evrov.

Mercedes ni edini

In čeprav bo na prve primerke avtomobilov treba še počakati, se je na spletu po podatkih nemške spletne strani Auto Motor und Sport pred časom že pojavil prvi oglas za prodajo enega izmed redkih lepotcev, zanj pa je prodajalec zahteval kar 5,2 milijona dolarjev! A s prodajo najverjetneje ne bo nič. Mercedes-Benz je namreč v pogodbo za nakup vozila vnesel klavzulo, ki mu v tovrstnih primerih omogoča odstop od pogodbe, s tem pa kupec-preprodajalec ostane praznih rok.

Nemški avtomobilski proizvajalec pa niti ni edini, ki se je odločil ukrepati proti tovrstnim preprodajalcem. Za podoben ukrep se je namreč odločil tudi Aston Martin pri svojem modelu Valkyrie. Ford je na drugi strani svoje zahteve še nekoliko zaostril, saj so se morali kupci omejene serije vozil Ford GT zavezati, da svojega vozila ne bodo prodali vsaj dve leti, saj jih v nasprotnem primeru čaka tožba na sodišču.

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem