Mercedesovi digitalni projekcijski žarometi prihodnosti bodo lahko na podlago predvajali različne slike

6. 12. 2016
Deli

Mercedes-Benz je predstavil projekt, v okviru katerega razvija digitalne projekcijske žaromete prihodnosti, ki bodo med drugim omogočali tudi projekcijo slik in drugih informacij na podlago pred avtomobilom.

Projekcijske luči sicer niso nekaj povsem novega, saj v marsikaterem avtomobilu višjega razreda, med drugim tudi v novem razredu E, skrbijo za samodejno zastiranje dolgih luči v primeru nasprotnega prometa. Daimlerjevi inženirji so šli še korak naprej in jim, za zdaj še v eksperimentalni obliki, dodali nekaj funkcij, ki omogočajo, da se na podlago pred avtomobilom projicirajo določene sike.

Na podlago se lahko, podobno kot danes na zaslonih navigacijskih naprav ali projekcijskih 'HUD' zaslonih, predvajajo prometni znaki, svetlobni snop vam lahko denimo pokaže, če je ozka vrzel med dvema hišama ali na uvozu na dvorišče sploh dovolj široka za vaš avtomobil, sistem lahko s projekcijo navidezno nadomesti manjkajoče črte na cesti, vam predvaja puščice v smeri vožnje in podobno. Z njim ste lahko ustrežljivi tudi do drugih udeležencev v prometu in pešcem denimo predvajate zebro in jim tako poveste, da jim dajete prednost. Možnosti uporabe s tem seveda sploh niso izčrpane, saj vas avtomobil ob zagonu motorja lahko tudi pozdravi s sliko svoje znaka in podobno.

Pri Daimlerju projekcijski sistem imenujejo 'Digital Light', sestavljata pa ga dva žarometa z milijonom mikro zrcal, ki omogočajo nastavitve svetlobe z različno intenzivnostjo in lahko na podlago projicirajo slike z ločljivostjo do dveh milijonov pikslov. Za usmerjanje mikro zrcal sicer skrbi osrednji računalniški sistem, ki preračunava podatke, ki jih prejme iz avtomobilskih tipal, in v skladu z njimi v realnem času prilagaja svetilnost vsakega mikro zrcala posebej ter s tem zagotovi zelo različne vzorce svetlobe pred avtomobilov.