Meritve na več kot 600 lokacijah. Preveri, kje!

19. 5. 2020 | Jure Šujica
Deli
Meritve na več kot 600 lokacijah. Preveri, kje! (foto: Policija)
Policija

Poleg na navedenih lokacijah pa bodo policisti hitrosti merili še na nekaterih drugih lokacijah.

Policijski maratoni merjenja hitrosti so v zadnjih letih postali stalnica na naših cestah. Letos bodo potekali že šesto leto zaporedoma, res pa je, da nekoliko pozneje kot prejšnja leta. Razlog sta seveda koronavirus in z njim povezana karantena, zaradi česar so bile naše ceste v preteklih dveh mesecih bistveno bolj prazne. Poleg tega so v tem času odpadle tudi številne druge delavnice, ki so jih policisti načrtovali v obdobju po 17. marcu.

Letošnja akcija bo potekala v sredo, 20., in četrtek, 21. maja, po vsej Sloveniji. Vanjo bo vključenih 205 policistov, skupaj pa bodo hitrost merili na kar 629 različnih lokacijah, pri čemer bodo te vsak dan različne, na posamezni lokaciji pa bodo policisti hitrost merili približno dve uri. Celoten seznam lokacij in terminov, kdaj bodo meritve potekale, si sicer lahko pogledate na sledeči spletni povezavi. Ob tem je sicer treba omeniti, da so redne policijske kontrole mogoče tudi na nekaterih drugih lokacijah.

Razlog je opozarjanje na prisotnost

Razlog, zakaj policisti objavljajo lokacije in termine, kdaj in kje bodo merili hitrosti, je sicer jasen. Razkrivajo namreč, da izkušnje iz prejšnjih let kažejo na to, da vozniki prav v času maratona merjenja hitrosti zabeležijo relativno majhno število prekoračitev. V tem terminu so tako v prejšnjih letih previsoko hitrost izmerili le pri 3,5 odstotka voznikov, medtem ko je običajno prehitrih okrog osem odstotkov vseh izmerjenih voznikov oziroma vozil.

Na policiji sicer še dodajajo, da je zaradi hitrosti v zadnjih dveh letih na naših cestah umrlo 86 oseb, kar pomeni, da je neprilagojena hitrost tudi poglavitni razlog nesreč s smrtnim izidom. Sicer pa statistika varnosti na naših cestah kaže na to, da je do 19. maja letos na naših cestah življenje izgubilo 29 ljudi, kar je 11 manj kot v enakem obdobju lani. Nekoliko nižje je bilo sicer tudi število huje poškodovanih.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"