Michelin lastnik zimskega preskusnega centra

16. 1. 2016
Deli

Michelin je postal lastnik arktičnega testnega centra v Ivalu na Finskem, kjer potekajo predvsem preskusi avtomobilskih gum v zimskih razmerah.

Nakup središča, v katerem je pnevmatike preskušal že več kot dvajset let, bo Michelinu omogočila popolni nadzor nad opremo in povečanje možnosti za testiranja v zimskih razmerah, ki jih sicer ne izvajajo le na Finskem, ampak tudi območjih z ostrimi zimskimi razmerami v francoskih Alpah, Švedski, Japonski in ZDA. Prednost središča v Ivalu so predvsem ekstremne klimatske razmere in kakovosten sneg z drugačno sestavo kot denimo v Alpah. V Ivalu izvajajo tudi pridobitev certifikata 3 PMSF, ki je pogoj za oznako zimskih gum z logom gore s snežinko.

Testno središče v Ivalu se sicer nahaja 300 kilometrov severno nad polarnim krogom, kjer se zimske temperature od začetka novembra do konca marca gibljejo med 0 in -30 stopinjami Celzija. Območje je veliko 60 hektarjev, 20 hektarjev pa zasedajo preskusne steze, med katerimi so ena steza za sneg dolžine 1,7 kilometra, pet platform dolžine 500 do 800 metrov za preskuse zaviranja in pospeševanja, dve poledeneli stezi, štiri krožne steze za preskus bočnega oprijema in en 8-odstotni klanec za preskuse speljevanja in pospeševanja v hrib. Michelin je sicer samo leta 2014 v Ivalu preskusil 2000 zimskih gum.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja