Mini Cooper SE je tu! (video)

9. 7. 2019 | Dušan Lukič
Deli

Mini Cooper SE, kot je uradno ime Minija Electric, bo namenjen predvesm urbanim kupcem, pravijo pri Miniju. Zato ima dokaj majhno baterijo, ki so jo inženirji pobrali na polici, na kateri sicer piše BMW i3. Kapaciteta je 29 kilovatnih ur, kar pomeni, da gre v resnici za eno generacijo staro baterijsko tehnologijo itrija, ki pa je zložena malce drugače, v obliki črke T pod zadnjimi sedeži. 

Za 80-odstotno polnjenje potrebuje 35 minut, kar pomeni polnjenje z največ 50 kilovati moči. Doseg? Uradno med 200 in 230 kilometri (WLTP), je pa ob tem treba električnemu Miniju šteti v plus to, da nima nič manjšega prtljažnika. V tovarni v Oxfordu ga bodo začeli izdelovati novembra.

Z izmeničnim tokom (na primer na javnih polnilnih postajah) se Coper SE, seveda tudi zato, ker uporablja tehnologovo BMWja i3, zna Mini Electric polniti baterijo z močjo 11 kilovatov (na trifazni polnilnici).

Kaj pa pogonski sklop? Tega so vzeli s police, na kateri piše BMW i3S, ga zasukali za 90 stopinj in preselili v nos Minija. Tako sedaj motor s 135 kilovati moči poganja prednja kolesa. Pospešek do 60 kilometrov na uro je 3,9 sekunde, do 100 pa 7,3 sekunde.

Bogata bo tudi serijska oprema: LED žarometi, dvoconska klimatizacija, toplotna črpalka za gretje in navigacija s povezanimi funkcijami. Te omogočajo tudi oklepanje in zagon avtomobila na daljavo, na primer.

Elekrični Mini je na voljo le s tremi vrati, od klasično gnanega brata s samodejnim menjalnikom pa je (z maso 1.365 kilogramov) težji za vsega 145 kilogramov. V Slovenijo prihaja spomladi, cene pa se bodo začele pri 33.400 evrih pred subvencijo! 

Kaj pa cene? O teh pri Miniju še trdno molčijo. Jasno je, da prav nizke kljub mestno kratkemu dosegu ne bodo – konec koncev gre za Mini. Trivratni, seveda, kajti Cooper SE je na voljo le s tremi vrati. A za kasneje ni izključena niti možnost petvratnega modela z večjo baterijo, ki bi sledil naslednje leto, leto zatem pa še novi Countryman v sorodu s prihajajočim BMW iX3.
 
 

 
 

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"

Mini SE - Svetovna premiera električnega Mini SE