Mitsubishi eX Concept - electric crossover

28. 10. 2015
Deli

Mitsubishi je za avtomobilski salon v Tokiu pripravil študijo majhnega električnega športnega terenca z naslednjo generacijo električnega pogona.

V njegovem električnem pogonskem sklopu so združeni litij-ionska baterija kapacitete 45 kWh in 70-kilovatna elektromotorja na obeh premah, ki so hkrati lahki in bolj učinkoviti od dosedanjih. Pogonski sklop, v kombinaciji z lahko gradnjo avtomobila, z enim polnjenjem baterij omogoča doseg do 400 kilometrov. Ker je baterija vgrajena v dno karoserije, je težišče avtomobila zelo nizko, kar mu v kombinaciji s štirikolesnim pogonom in integriranim nadzorom dinamike S-AWC omogoča odlično vodljivost in visoko stabilnost.

Mitsubishi eX Concept je opremljen tudi s tehnologijo za avtomatizirano vožnjo, ki vključuje tehnologijo povezanih avtomobilov z naslednjo generacijo informacijskih sistemov, ter napredno tehnologijo za aktivno varnost, ki se samodejno odziva na nevarnosti na cesti. Voznika pravočasno opozori tudi na okvare in nepravilnosti v delovanju vozila.

Oblikovalci so se zatekli k zelo zgoščenim in trdno delujočim karoserijskim linijam, ki eleganco zasnove "shooting brake " združujejo z grobostjo kompaktnega športnega terenca. Prednji del je funkcionalna interpretacija zasnove MMC Dynamic Shield, izstopa pa gumirani spodnji del odbijača, ki olajša posledice trkov s pešci in morebitnimi ovirami.

Različno obarvana sedeža navidezno ločujeta voznikov in sovoznikov življenjski prostor, kombinacija lahkega okvirja in mehkega pokrivnega materiala na armaturni plošči in drugih elementih notranjosti pa hkrati povečuje občutke ugodja in precej zmanjša težo samega avtomobila. V sredinsko konzolo sta vgrajeni tudi prenosni bateriji. Vozniku v pomoč so prikaz podatkov na vetrobranskem steklu in na inteligentnem zaslonu na armaturni plošči ter visoko ločljivostne videokamere, ki v kombinaciji z zasloni v notranjosti nadomeščajo klasična vzvratna ogledala.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"