Motorista, ki je na cesti Ljubljana-Ribnica storil tole neumnost, bo še dolgo bolela glava

Pri takšni hitrosti je ob nenadni nevarnosti skoraj nemogoče reagirati, možnosti za preživetje v primeru prometne nesreče pa so praktično nične.

Motorista, ki je na cesti Ljubljana-Ribnica storil tole neumnost, bo še dolgo bolela glava (foto: Tamino Petelinšek/STA) Tamino Petelinšek/STA
23. 5. 2022

Ribniški policisti so na nevarnem odseku pri Prilesju, na cesti izven naselja, kjer je hitrost omejena na 90 kilometrov na uro, zaznali voznika motornega kolesa, ki je vozil s 189 kilometrov na uro. Vozniku so začasno odvzeli vozniško dovoljenja za vožnjo motornih koles in bodo na sodišče podali obdolžilni predlog.

Kot so sporočili s Policijske uprave Ljubljana, je predpisana globa za voznike, ki izven naselja največjo dovoljeno hitrost prekoračijo za več kot 50 kilometrov na uro, 1200 evrov, izreče pa se tudi stranska sankcija 18 kazenskih točk.

Pri hitrosti 189 voznik sicer v eni sekundi prevozi 52,5 metra, tolikšna pa je tudi razdalja, ki jo (ob povprečnem reakcijskem času, ki znaša eno sekundo) prevozi od trenutka, ko zazna morebitno nevarnost, do trenutka, ko lahko odreagira. Zavorna pot pri taki hitrosti na drugi strani krepko presega 100 metrov.

Policisti obenem opozarjajo, da je vožnja s tako prekoračeno hitrostjo izredno nevarna, možnosti za preživetje ob morebitnem trčenju pa praktično nične. Vse motoriste zato pozivajo, naj vozijo previdno, skladno z omejitvami hitrosti.