Na tem področju se varnost (žal) nikakor ne izboljšuje

2. 6. 2022
Deli
Na tem področju se varnost (žal) nikakor ne izboljšuje (foto: Profimedia)
Profimedia

Ob njihovem vse večjem številu podoben trend kot pri nas opažajo tudi v drugu evropskih državah.

V okviru zaključka preventivne akcije za večjo varnost kolesarjev so z Agencije za varnost prometa (AVP) danes opozorili, da so kolesarji še vedno med najranljivejšimi udeleženci v prometu. Največ nesreč se zgodi ob stiku kolesarjev z motornim vozilom, zato morajo biti tako vozniki avtomobilov kot kolesarji pri vožnji posebej previdni.

Konec preventivne akcije, ki je trajala skoraj tri tedne in se zaključuje v petek, ne pomeni konca aktivnosti. AVP bo namreč navzoča tudi na svetovnem kolesarskem kongresu v Ljubljani, je dejal direktor AVP Jože Hribar.

Preberite še: Ne le maratonci-tekači, kmalu bodo Ljubljano preplavili tudi kolesarji. Preverite kdaj in kje bodo zapore

Na ravni Evropske unije upada smrtnih žrtev med kolesarji niso zabeležili že od leta 2010. Se pa je število smrtnih žrtev med kolesarji v obdobjih med letoma 2010 in 2012 ter 2017 in 2019 v Sloveniji znižalo za 38 odstotkov, kar je največ med vsemi državami članicami EU, je dejal Hribar.

Med vzroki za siceršnje višanje smrtnih žrtev med kolesarji Evropska komisija navaja večanje število kolesarjev. "V Ljubljani je pozitiven trend zabeležen na stacionarnih števcih koles od leta 2007 do 2019, kar pomeni 45-odstotno rast števila kolesarjev," je poudaril Hribar. Na večanje števila kolesarjev priča tudi vse večja prodaja koles.

Tudi na policiji zaznavajo povečevanje števila kolesarjev, je dejal višji policijski inšpektor iz Generalne policijske uprave Robert Vehovec. Na letnem nivoju policija obravnava preko 1400 prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev, od tega se jih 900 lažje, 200 pa težje telesno poškoduje. V lanskem letu so zabeležili 10 smrtnih žrtev, v letošnjem pa že štiri.

"Ko analiziramo te prometne nesreče, ugotovimo, da so v približno 60 odstotkih za povzročitev prometne nesreče odgovorni kolesarji, hkrati lahko ugotovimo, da približno 30 odstotkov teh kolesarjev ni uporabljalo zaščitne čelade. To vse kaže na to, da kolesarji za svojo varnost v prvi vrsti lahko poskrbijo sami," je dejal Vehovec.

Preberite še: David Urankar ne skriva, da se z njim noče več nihče voziti

Ob tem je po besedah Hribarja 83 odstotkov vseh prometnih nesreč kolesarjev v EU posledica stika z motornimi vozili, v Sloveniji pa 69 odstotkov. Najpogostejši vzrok prometnih nesreč s kolesarji je neupoštevanje pravila prednosti, sledijo še neprilagojena hitrost in nepravilna smer vožnje.

Učinkovite rešitve za nižanje števila nesreč s kolesarji so omejevanje hitrosti in manjšanje uporabe motornih vozil ter izboljševanje pogojev za kolesarjenje. Voznike avtomobilov je Hribar zato opozoril, da imajo pri zavijanju desno kolesarji prednost.

Prav tako pa morajo biti previdni tudi kolesarji. Vodja sektorja za preventivo in vzgojo v cestnem prometu AVP Mateja Markelj je opozorila, naj kolesarji, preden sedejo na kolo, preverijo, ali je njihovo kolo tehnično varno. To vključuje dobro delujoče zavore, napolnjene pnevmatike, nastavljena sedež in krmilo na višino voznika, delujoče luči, ki jih v mraku, temi in dežju tudi uporabijo, ter uporabo primerno nameščene varnostne čelade.