To je največje letošnje Renaultovo razkritje! Ali upravičuje legendarno ime?

Nov velik potovalni avtomobil s petimi ali sedmimi sedeži naj bi uresničil Renaultovo željo po ponovni krepitvi v višjem razredu.

Pred tridesetimi leti je Renault razkril model, ki je utiral pot enoprostorskim avtomobilom in so se začeli uvrščati v razred tako imenovanih limuzinskih kombijev. Espace je skozi pet generacij postal resnična avtomobilska ikona, pridružila pa se mu je tudi druščina posnemovalcev oziroma tekmecev.

Renaultovi strategi so skrbeli, da se je Espace skozi generacije razvijal času (in potrebam uporabnikov) primerno. A kljub temu je enoprostorski koncept odšel v zgodovino. Novi Espace se uvršča med športne terence, vendar ni popolnoma izgubil prvotne namembnosti.

Zato ostaja potovalni avtomobil s petimi ali sedmimi sedeži in bo najbolj prostoren Renaultov model. Poleg tega se bo dokazoval s kakovostjo materialov in izdelave ter z opremo visokega razreda, v kateri je tudi več kot kvadratni meter veliko stekleno strešno okno.

V duhu sodobnosti bo novi Espace oborožen z visoko tehnologijo tako v notranjosti kot tudi pod pokrovom motorja. Potnikom bo ustregel z vsestransko povezljivostjo in udobjem, poganjal pa ga bo hibridni pogonski sklop s skupno močjo 147 kW (200 KM). Sestavljajo ga trivaljni bencinski motor s prostornino 1,2 litra in turbo polnilnikom, ki ima največjo moč 96 kW (130 KM) in največji navor 205 Nm, ter dva elektromotorja, pogonski z močjo 50 kW (70 KM) in 205 Nm navora, ki ga napaja litij-ionski akumulator z zmogljivostjo 2 kWh ter sekundarni visokonapetostni zaganjalnik in generator z močjo 25 KM in 50 Nm navora, ki služi za zagon bencinskega motorja in prestavljanje.

Normna poraba (4,6 l/100 km) mu s polno posodo bencina omogoča doseg do 1100 kilometrov, izpust CO2 najlažje različice pa znaša 104 grame na kilometer. Za užitek za volanom in v vožnji bo med drugim skrbel Renaultov sistem krmiljenja vseh štirih koles. Začetek prodaje v Sloveniji je načrtovan za letošnjo jesen.

Preberite še: Kadjar? Kaj je že to?

Za prvi vtis, kaj bo ponujal novi Espace, si lahko pogledate test Renaulta Australa:

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja