Preveri, kakšna bo najvišja hitrost, ki jo bodo njihovi novi avtomobili lahko dosegli

20. 5. 2020 | Jure Šujica
Deli

Z novim pametnim ključem pa bo mogoče hitrost še dodatno omejiti.

Ravno v teh dneh v Sloveniji poteka maraton merjenja hitrosti, s čimer želijo policisti kakopak zmanjšati hitrost na naših cestah, saj ta velja za najpogostejši razlog za prometne nesreče s smrtnim izidom. A Slovenija pri tem ni izjema, saj enako velja tudi za tujino, česar pa se ne nazadnje dobro zavedajo tudi pri avtomobilski znamki Volvo, kjer so v želji po večji varnosti uvedli nov ukrep v svojih vozilih, in sicer elektronsko omejitev najvišje hitrosti.

Nova najvišja hitrost avtomobilov švedskega proizvajalca bo tako po novem znašala le še 180 kilometrov na uro, s čimer so pri Volvu uresničili napoved, ki so jo dali lani. Nova omejitev hitrosti bo tako še 10 kilometrov nižja od tiste, ki jo imajo nekateri japonski avtomobili (190 kilometrov na uro), hkrati pa precej nižja od dosedanje najvišje hitrosti, 250 kilometrov na uro (kolikor znaša tudi elektronsko omejena najvišja hitrost večine nemških avtomobilov).

Omejitev prek ključa

Omenjeno odločitev so pri Volvu po besedah Maline Ekholm, vodje oddelka za razvoj novih varnostnih tehnologij, sprejeli preprosto zato, ker menijo, da potrebe po višjih hitrostih ni, hkrati pa želijo tako spodbuditi debato o pomenu varnosti na cestah. Obenem želijo tudi dokazati, da z idejami o večji varnosti na cesti mislijo še kako resno. Omejitev najvišje hitrosti naj bi sicer podpirali tudi njihovi kupci sami.

Sicer pa se pri Volvu zavedajo, da je tudi hitrost 180 kilometrov še vedno precej visoka. Prav zato bodo vsem novim avtomobilom namenili tako imenovani Care Key, pametni ključ, s katerim bodo lastniki vozil lahko omejili njihovo najvišjo hitrost. Omejitev bo lahko znašala od 50 do 180 kilometrov na uro, uporabna pa naj bi bila še zlasti takrat, ko bodo kupci svoja vozila izposojali svojim družinskim članom, na primer otrokom, in tako preprečili divjanje po cesti.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol