8. 3. 2022, 07:21

Napovedi so se uresničile, goriva so se močno podražila, cena dizla je celo rekordna

Nebojša Tejić/STA

Ponedeljkove napovedi o rekordnih podražitvah pogonskih goriv so se uresničile. 

Dizel na Petrolu in Molu od danes stane 1,67 evra za liter, bencin 1,56 evra, na OMV pa dizel 1,66, bencin pa 1,55 evra. Na avtocestni Petrolovi črpalki so cene kot ponavadi še malo višje: dizel stane 1,73 evra, bencin pa 1,63 evra, poroča N1. 

Še včeraj je bilo pri nas za liter goriva treba odšteti med 1,45 in 1,5 evra, danes so cene za okrog 15 centov višje. Dizel se je dvignil na rekordne ravni, bencin pa približal rekordu iz leta 2012, ko je liter stal 1,58 evra. 

Posledica vojne v Ukrajini

Cene nafte, ki so naraščale že pred ruskim napadom na Ukrajino, v dneh od začetka agresije rastejo še bistveno bolj izrazito. Dogajanje na vzhodu Evrope in njegove posledice v obliki zahodnih sankcij so v strahu pred motnjami v dobavah namreč na trgu surovin povzročile izjemne cenovne pritiske in nove rekorde.

Še dodatno so k temu dodale najnovejše napovedi, da bi ZDA in tudi evropske države lahko uvedle prepoved uvoza črnega zlata iz Rusije, ki je ena največjih dobaviteljic tega energenta. Cene nafte so tako v prvem delu ponedeljkovega trgovanja dosegle najvišje ravni po juliju 2008 - cena 159-litrskega soda nafte brent je dosegla 130 dolarjev -, nato pa so se nekoliko vnesle. 

Janša miri: Ni razloga za paniko

Premier Janez Janša je v ponedeljek zvečer na Twitterju zapisal, da ima Slovenija "dovolj zalog naftnih derivatov, zato goriva ne bo zmanjkalo". "Poleg tega bo vlada v primeru radikalne rasti maloprodajnih cen sprejela dodatne ukrepe za ublažitev. Nobenega razloga ni za kakršnokoli paniko," je navedel.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord