Napovedi za nemško avtomobilsko industrijo so se julija vnovič izboljšale

4. 8. 2020
Deli
Napovedi za nemško avtomobilsko industrijo so se julija vnovič izboljšale (foto: Profimedia)
Profimedia

Kazalnik pričakovanj v tej industriji se je v mesečni primerjavi povzpel s 27 na 43,7 točke. Trenutne razmere so še vedno negativne, proizvajalci pa pričakujejo rast izvoza, je pokazala zadnja raziskava münchenskega inštituta za gospodarske raziskave Ifo.

Kazalnik pričakovanj se je junija prevesil v pozitivno območje in se je tudi julija pomembno izboljšal. Kazalnik izvoznih pričakovanj se je z junijskih 17,3 točke povzpel na 40,8 točke.

Ocena trenutnega stanja pa je še naprej pesimistična. Kazalnik, ki ga predstavlja, je v mesečni primerjavi napredoval z -81,9 na -65,5 točke.

Precej neugodna ostaja tudi slika zaposlovanja v panogi. Kazalec zaposlitvenih napovedi se je izboljšal z -54,4 na -53,3 točke. Med finančno krizo v aprilu 2009 je bil denimo pri -50 točkah.

Izboljšalo pa se je povpraševanje po avtomobilih. Kazalec, ki je bil maja močno v minusu, se je julija v primerjavi z junijem zvišal z 52,1 na 63,2 točke. Pozitivni signali so tudi pri naročilih, kazalec je s 13,3 narasel na 25,5 točke.

Vir: STA

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja